2010-12-22

Polischef höll möte i illegal moské


I en nyss publicerad kartläggning av Malmös muslimer hävdar islamologer från Lunds universitet att ingen moské finns på Norra Grängesbergsgatan i Malmö:

"På Norra Grängesbergsgatan har så många som fyra moskéer funnits samtidigt. I dag är ingen kvar."

Källa, Islamologi.se 2 december 2010:

Islamologerna har fel. Det finns en illegal moské som saknar bygglov på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Där höll Rosengårds närpolischef Bengt Hersler möte om Malmös serieskytt:

"INFORMERTE I MOSKEEN: - Alle kan pågripe gjerningsmannen, sa politisjef for bydelen Rosengård, Bengt Hersler, under folkemøtet i Malmö i går kveld.. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET":

"Cirka 200 innvandrere fra bydelen Rosengård møtte opp i den Shiitiska forsamling med spørsmål til politiet."

" - Vi kommer til å gjøre alt som står i vår makt for å pågripe denne mannen så fort som mulig, men dessverre har vi ikke så mye å gå etter ennå, sa politimester Bengt Hersler i bydelen Rosengård."

"Flere i moskeen stemte i da diskusjonen om folk bør ta saken i egne hender og starte sin egen etterforskning av mannen."

Källa, Dagbladet 28 oktober 2010:

"Undvik undanskymda platser och gå helst i grupp efter mörkrets inbrott. Det rådet gav närpolischef Bengt Hersler när han mötte rosengårdsbor på ett informationsmöte om skjutningarna.

Det var Mohammed Korshid och Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförening som bjudit in närpolischefen till en lokal vid Norra Grängesbergsgatan."

Källa, Skånska Dagbladet 27 oktober 2010:

Skånska Dagbladets bild överensstämmer med Dagbladets, där Bengt Hersler håller möte i polisuniform, ett plagg som innebär att närpolischefen var i tjänst och inte där som privatperson. Moskén har bönemattor på golvet:

"Närpolischefen i Rosengård, Bengt Herslow diskuterade skottdåden med oroliga Malmöbor i onsdags kväll. Bild: Johanna Forsberg":

"Krismöte efter skotten

2010-10-29

Stämningen är orolig i Rosengård efter de ouppklarade dåden. I onsdags kväll samlades ett nittiotal personer i moskén på Norra Grängesbergsgatan för att ställa frågor till polisen.

Det var Ungdoms- och vänskapsföreningen i Rosengård, som hade bjudit in till mötet i onsdags. På plats fanns föreningens ledare, Muhammed Khorshid, närpolischefen i Rosengård, Bengt Herslow, och en tolk.

Bengt Herslow inledde mötet med att bedyra att polisen kommer att göra allt man kan för att få fast gärningsmannen. Han passade även på att kritisera media för att de har trissat upp stämningen och kallar gärningsmannen för ”laserman”."

Källa, ETC och Efter Arbetet 29 oktober 2010:
Skrolla ner för den cashade versionen av ETCs artikel:

"Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförening har arrangerat ett krismöte om skottdåden som skakar Malmö. På fredag är det dags igen. Polisen ställer upp men ledande politiker ignorerar mötena.

Klockan är sex på måndagskvällen. Den lilla föreningslokalen på Vougts väg i Rosengård är tom. I vanliga fall är det fullt av unga här, berättar Mohammed Khorshid."

"Mohammed Khorshid är nöjd med mötet. På fredag kväll klockan 19.30 är det dags igen. Denna gång i en lokal på Norra Grängesbergsgatan 14.

Han har bjudit in ledande stadsdelspolitiker till kris- och debattmötena men fått kalla handen. Det gör honom besviken.

Bengt Hersler, närpolischefen, tackade ja direkt. Men Andreas Konstantinides, som är ordförande i stadsdelsfullmäktige, ville inte komma."

"Till fredagens möte har Mohammed Khorshid i alla fall lyckats locka en lokal politiker. Ulla Herbert från Folkpartiet, där han själv varit aktiv.

På fredag kommer också närpolischef Bengt Hersler att dyka upp igen."

Källa, Skånska Dagbladet 26 oktober 2010:

Mohammed Khorshid från Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförening:

"Mohammed Khorshidungdoms- och vänskapsföreningen i området anordnar regelbundna möten för att lugna de boende.– Vi hade ett möte i fredags med närpolisen"

"Stadsdelspolitikern Ulla Herbert (FP) var med på ungdoms- och vänskapföreningens senaste möte."

Källa, Sydsvenskan 25 oktober 2010:

Folkpartisten Ulla Herbert minns att hon deltog i mötet i moskén på Norra Grängesbergsgatan. Hon minns inte adressen och kan inte erinra sig var på Norra Grängesbergsgatan moskén låg. Det var mörkt och hon saknar lokalsinne. Hon har ingen aning om moskén har bygglov eller inte. Hon menar att moskén måste ha bygglov, annars hade närpolischef Bengt Hersler inte varit där. Hon tycker att moskén ska få finnas där.

Tidningen ETC/Efter Arbetet vet adressen till moskén på Norra Grängesbergsgatan, men vägrar lämna ut den. Tidningen vill inte medverka till att det uppdagas att moskén saknar bygglov. Tidningen anser det vara oviktigt och har inte kollat upp saken.

En av de många journalister som var där är säker på att adressen är Norra Grängesbergsgatan 26. Journalisten påstår också han att det var mörkt. Vid nummer 26 körde man längst in i en gränd. På baksidan låg moskén.

Rosengårds närpolischef Bengt Hersler minns att han var i moskén. I moskén försiggick reparations- eller ombyggnadsarbete enligt närpolischefen. Han vet att den låg på Norra Grängesbergsgatan. Eftersom det regnade och var mörkt minns han inte exakt var. Han har inte adressen. Orsaken är att han hämtades av en politiker med bil och kördes dit. Hersler menar att moskén låg på baksidan av en byggnad en bit in.

Hersler menar att han var inbjuden till mötet och inte hade tid att ta reda på om moskén hade bygglov eller inte. Han har som polis inget tillsynsansvar i bygglovsärenden.
(Kan det vara den före detta aktive folkpartisten Muhammed Khorshid som närpolisen fick skjuts av till moskén?)

Stadsbyggnadskontoret i Malmö menar att en polischef inte ska hålla möte i en lokal utan att först förvissa sig om att det finns bygglov för moskén.

Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförening finns i Malmö stads föreningsregister över Rosengård:

2009-09-28 42

Ungdoms Vänskapsförening
kontaktperson: Golar Nadyatsson
adress: Box 180 22
200 32 Malmö
mobil: 0703-140592
epost: barn_ungdom@hotmail.com

Källa:

Golar Nadyatsson vet att mötet med närpolischefen hölls i moskén på Norra Grängesbergsgatan. Hon säger att Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförening höll i mötet. Hon har själv varit i moskén, men vet inte adressen!!! Hon påstår att den heter något i stil med Husseinmoskén.

Några dagar senare vet hon plötsligt att adressen till moskén är Norra Grängesbergsgatan 26!!!
Hon säger att Mohamed Khorshid kan svara på alla frågor om moskén, men att han är utomlands och därför inte svarar i telefon.

Ytterligare några dagar senare vill hon inte svara på några frågor om moskén, om den har bygglov eller inte, eller vad den har för telefonnummer. Hon säger att hon inte arbetar i moskén längre. Hon vill inte svara på om hon fått lön för sitt arbete i moskén. Kort därefter ändrar hon sig och hävdar nu att hon inte arbetar i moskén utan har hjälpt till i moskén. Men att hon slutat hjälpa till i moskén i december 2010 efter att hon fått frågor om moskén har bygglov eller inte. Hon har inte tid att svara på några frågor om moskén.

Skånska Dagbladets bild står Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförenings Mohammed Khorshid framför skylten för sin förening. På skylten syns telefonnumret 0739-900279:

Det telefonnumret går i samma föreningsregister över Rosengård från 2009 hit:

Iraks Turkmenska Föreningen i Malmö
kontaktperson: Mustafa Abdulrahman
adress: Box 18 022
200 32 Malmö
tel: 040-183997
040-183997
mobil: 0739-900279
epost: irakturkmen@hotmail.com
hemsida: http://www.itf-barn-fritid.tk/

Källa:

Boxadressen 18022 med postadressen 200 32 Malmö är densamma för Rosengårds Ungdoms- och vänskapsförening och Iraks Turkmenska Föreningen i Malmö.

Iraks Turkmenska Föreningen i Malmös hemsida enligt uppgiften de själva ovan lämnat till Malmös stads föreningsregister över Rosengård:

En svensk firma i gränden Norra Grängesbergsgatan 26/28 berättar att det finns en moské längst ner. Den har hållit begravning för muslimer. Då parkerade begravningens besökare på det svenska företagets parkeringsplatser och i hela gränden, så att firman inte kom fram med sina bilar.

Vid ett besök på Norra Grängesbergsgatan 26 pekar flera företagare ut byggnaden på andra, södra sidan av gränden. De hävdar att där finns moskén. Man ska gå längst bak i byggnaden. Där kommer flera moskébesökare ut och in och säger att moskén heter Husseinmoskén. Moskébesökarna anger att den har öppet alla dagar till sent på kvällen. Moskén ligger längst bak i byggnaden som utåt Norra Grängesbergsgatan har gatubeteckningen 28. Men man kör in i gränden mellan 26 och 28. Moskén kommer man till genom ett varuintag där lastbilar kan leverera. Den ligger längst ner i byggnaden och längst österut i kvarteret. Ingen skylt visar vägen och ingen skylt finns på byggnaden. Ingen gatubeteckning med nummer heller. Varför?

Stadsbyggnadskontoret har inte funnit något bygglov vare sig för moské eller föreningslokal eller samlingslokal på Norra Grängesbergsgatan 28 eller Malmkrossen 12. Inte heller något tillfälligt bygglov. Fastighetsbeteckningen är Malmkrossen 12 och här finns bygglov för industriverksamhet. Därför har bygglovsenheten i december 2010 inlett en undersökning om Husseinmoskén får lov att vara där eller inte. Inget register tyder på det.

Diarienummer för ärendet registrerat i december 2010 är 10-3708.

Bygglovshandläggare ska själv kontrollera exakt var moskén ligger, och vem som begagnar lokalerna. Ärendet gäller olovlig byggverksamhet.

Karta för kvarteret Malmkrossen med detaljplan för industriverksamhet:

Muhammed Khorshid bor på Vougts väg 46 i Malmö:

Telefon: 040-948161 Vougts Väg 46 213 72 MALMÖ

Nadyath Muhammed Khorshid
Mobil: 070-3588825 Vougts Väg 46 213 72 MALMÖ

Källa:

På ingen av Khorshids telefoner svarar någon av de ovanstående under en hel månads tid.

"Norra Grängesbergsgatan är bara en av dessa ickegator som glömts bort och blivit över, men som lever sitt eget liv på egna premisser vid sidan av de stora stråken."

"Här finns inget att tycka om egentligen, här finns bara ostrukturerad verksamhet och ovårdade byggnader. Här huserar svartklubbar och skrotupplag, moskéer och bilhandlare."

Källa, Malmö stads hemsida för kulturarv 2010:

2006 kartlade Sydsvenskan muslimska församlingar och då fanns en moské med liknande namn på annan adress:

"Imam Husseins moské (Imam Hussein mosque) shia, huvudsakligen från Irak, ca 200 medl. (associerad med Svenska Shiasamfundet)"

Källa:

Norra Grängesbergsgatan 28 i Malmö:

"Området vid Norra Grängesbergsgatan innehåller flera föreningslokaler, som polisen menar ibland fungerar som förtäckta svartklubbar.

– De säger ju att alla som är där på nattliga fester är föreningsmedlemmar, men när polisen gjort razzia vid de här adresserna har det framkommit att flera av gästerna inte har medlemskort, att det funnits svartsprit och ibland även vapen, säger Calle Persson."

Källa, Dagens Nyheter 11 september 2010:

Enligt stadsbyggnadskontoret ägs fastigheten av Förvaltningsaktiebolaget Amandus:

Förvaltningsaktiebolaget Amandus
Org.nummer: 556268-6542 Bolagsform: Aktiebolag
VD: Jebur, Razzak
Registreringsår: 1985
Moderbolag: Skånska Byggförnödenheter..
F-Skatt: Registrerad läs mer
Telefon: 040-6728720
Omsättning Res.e.fin.

BESÖKSADRESS
N. Grängesbergsg. 28
214 50 Malmö
Skåne län
Visa på karta
UTDELNINGSADRESS
Box 573
201 25 Malmö
Skåne län

Källa:

Telefonnumret 040-6728720 går till ett helt annat företag som inte är Amandus. Fastighetsbolaget har alltså fejkat ett telefonnummer som intresserade ringer fel till. Numret går till Cymko Förvaltning i Västra Hamnen I Malmö som påstår sig inte ha något med Amandus att göra:


Förvaltningsaktiebolaget Amandus VD, styrelse och ägare:
Källa:

Moderbolaget Skånska Byggförnödenheter AB svarar aldrig i sin telefon på 040-223121. Skånska Byggförnödenheter ABs styrelseordförande Rolf Åhlander svarar aldrig på sin telefon 040-162167. Amandus VD Jebur Razzak svarar aldrig på sin telefon 040-6933089.

Amandus moderbolag Skånska Byggförnödenheter AB ligger också på Norra Grängesbergsgatan 28, 214 50 MALMÖ 040 - 22 31 31:

Amandus VD Jebur Razzak:

Resultat för styrelseordförande Åhlander Rolf Lennart:

Skånska Byggförnödenheter AB
Orgnr. 556524-6419 Moderbolag för koncern Tel. 040-6728720
(Telefonnumret som gick til ett helt annat bolag, Cymko)

Källa:


Cymko har irriterats på att både Amandus och Skånska Byggförnödenheter använder deras telefonnummer. I december 2010 försöker Cymko stoppa att deras telefonnummer utnyttjas.

Amandus sköts av Lars-Göran Angelin:

Förvaltnings AB Amandus
N Grängesbergsgatan 28
21450 MALMÖ
Tel: 0736-325948

Källa:

Lars-Göran Angelin är den ende som svarar i telefon på Amandus. Han hänvisar till Jebur Razzak som är VD och inte svarar på sin hemtelefon. Angelin påstår att han i sitt arbete som förvaltare inte har telefonnumret till Amandus som är hans arbetsgivare. Telefonnumret till Amandus förvarar han hemma. Han använder sin bostadsrättsföreningsepostadress till Amandus ärenden, vilket syns ovan. Angelin säger först att fastighetsbolaget han arbetar åt heter Amadeus. När han tillrättavisas erkänner han att det heter Amandus och inte Amadeus. Märkligt att den anställde inte vet vad företaget heter!

Angelin tar reda på telefonnumret till Amandus, men vägrar lämna ut det. Angelin säger att han inte känner till någon moské i fastigheten på Norra grängesbergsgatan 28. Angelin säger sig bara ha hand om kontorslokalerna och hyr ut dem på adressen. Han vill inte undersöka om moskén har bygglov. Angelin har nu fått instruktioner av Amandus att inte lämna ut några uppgifter.
I
I
Samtliga malmömedier har avböjt att skriva om händelserna ovan med motivering att de saknar intresse.


Inga kommentarer: