2011-04-21

Gatukonstnären Dan Park gripen för affisch på afrosvensk"Gatukonstnären greps i torsdags när han satte upp affischer i Lund. Affischerna föreställde Jallow Momodou, aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund, med texten "Vår negerslav är bortsprungen", skriver Expressen."

" -De klädde ut sig till slavar och sen blev Momodou sur för det, jag tog skämtet ett steg längre. Det var absolut inget rasistiskt påhopp, säger Dan Park till Expressen.

Dan Park är i nuläget misstänkt för olaga affischering men en åklagare ska ta ställning till om han kan misstänkas för andra brott, såsom hets mot folkgrupp. Park anmäldes även tidigare i år för hets mot folkgrupp, efter att ha ställt en burk med texten "Zyklon B" och en pärlplatta med ett hakkors utanför Judiska församlingen lokaler i Malmö. Förundersökningen lades ner i brist på bevis."

Källa, TT skärtorsdag 21 april 2011:"Han förklarar själv att han ser det som ett skämt.

- Momodou har ingen humor, Afrosvenskarna har ingen humor. Vadå kränkt, det är bilder, det är skämt. Det var absolut inte ett rasistiskt påhopp, säger han.

När polisen grep honom i går eftermiddag erkände han direkt att det var han som gjorde affischerna."

"Han har polisanmälts av Centrum mot rasism för affischerna. Och ordföranden, Mariam Osman Sherifay (S), tycker inte att affischerna är roliga på något sätt.

- Om han vill skämta kanske det finns andra sätt att skämta, han kan inte bestämma vilken humor man ska ha, säger hon.""För Lundagård bekräftar nu den kontroversielle gatukonstnären Dan Park att det är han som gjort bilden.

– Jag måste väl glömt några exemplar i kopiatorn, säger han, och fortsätter:

– Nu har jag tagit mig till Lund. Jag sätter upp några bilder på Mårtenstorget nu. Vi får se hur länge de får sitta kvar, säger han."

"Att Jallow Momodou upplever att de utklädda hånar slavhandelns brutala historia tycker inte Dan Park är relevant.

– Hur länge sedan var det, liksom? Man kan inte klamra sig fast vid gamla grejer hur länge som helst."" – Ja det var ju djungeltema på sittningen så man får väl klä ut sig till vad man vill, avslutar Park.""Han berättar också för Sydnytt att han varit i Lund och satt upp ett tiotal ytterligare affischer.

Någon förståelse för att människor kan bli upprörda över montaget har han inte.

- Folk är alldeles för lättkränkta. Jag kan förstå att man blir upprörd över ett mord, inte över att man blir upprörd över en bild, säger Dan Park."

Källa, SVT Sydnytt skärtorsdag 21 april 2011: http://svt.se/2.33782/1.2402917/gatukonstnar_lag_bakom_rasistisk_affisch


"Vad som från början var ett smaklöst studentskämt i Lund har nu nått organisationen European Network Against Racism, Enar, i Bryssel.

Organisationen skriver i ett öppet brev till Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) att man reagerat med avsky på uppgifterna om ”slavauktionen” i Lund då svartmålade studenter i kedjor föreställde slavar."

Källa, Dagens Nyheter skärtorsdag 21 april 2011: http://www.dn.se/nyheter/sverige/protest-mot-studenters-slavauktion


Läs mer hos TT skärtorsdag 21 april 2011:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-att-visa-civilkurage_6110117.svd


Inga kommentarer: