2011-04-28

Rosengård först i landet med böter vid skolkSveriges sämsta skola är den muslimtäta kommunala Rosengårdsskolan i Malmö. Nu blir Rosengård först i landet med att regelbundet bötfälla skolkande elevers föräldrar. Ingen vet om det ens är lagligt. Kanske får skattebetalarna stå för böterna när socialbidragstagande rosengårdsföräldrar bötfälls:


"Politikerna i Malmöstadsdelen Rosengård tog på torsdagkvällen det ovanliga beslutet om ett vitesföreläggande, alltså ett hot om böter, mot föräldrarna till en elev som skolkat nära en tredjedel av sin skoltid."

"Hädanefter kommer samtliga fall av upprepat skolk att resultera i vitesföreläggande. Enligt Andreas Konstantinides finns i dagsläget ett tiotal elever vars föräldrar inom kort lär höra av skolan och stadsdelens socialtjänst: Se till att skolket upphör - eller betala böterna.""Att bötfälla föräldrar är ovanligt, men det har hänt förut i Malmö, skriver Sydsvenskan.
För snart 10 år sedan fick en Limhamnsfamilj 10 000 kr i böter för varje fyraveckorsperiod som barnen missade."

Källa, SVT Sydnytt torsdag 28 april 2011: http://svt.se/2.33782/1.2407639/riskerar_boter_for_skolk


"Stadsdelen Rosengård där eleven gått på högstadiet tycker nämligen att föräldrarna är ansvariga och ska bötfällas, eftersom inga andra lösningar som skolan tagit till fungerat för eleven.
Men på en annan högstadieskola i Malmö tycker niondeklassaren Nasrin att det inte är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn sköter sin skolgång."

Källa, Sveriges Radio P4 Malmöhus torsdag 28 april 2011: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3821&grupp=11025&artikel=4477385
Inga kommentarer: