2011-04-29

Kultursida jämför Dan Park med Sex Pistol
"Troligen är det anledningen till att vissa av oss inte kan sluta att beröras och uppröras av Dan Park, den Malmöbaserade gatukonstnären som förra veckan åter greps efter att ha klistrat upp postrar föreställande en aktiv inom Afrosvenskarnas riksförbund, stående framför Hallands nation i Lund med texten ”Vår negerslav är bortsprungen”.

Precis som de flesta andra verk av Dan Park var affischen en slags kommentar till en uppmärksammad nyhetshändelse. Denna gång en maskerad med djungel­tema där ett antal smaklösa studenter klätt ut sig till slavar och slavägare.

För någon som följt Dan Park en längre tid var affischen varken mer eller mindre uppseendeväckande än något av hans andra arbeten. Sedan mitten av 90-talet har han sluggat friskt mot de flesta religioner, hudfärger, sexuella läggningar och politiska partier. Ibland träffar hans råa och absurda humor mitt i prick, lika ofta går de ansträngda och lätt förutsägbara provokationerna över gränsen och blir plumpa och verkningslösa.

Det speciella och mest provocerande med Dan Park är att han precis som flera av 70-talets mest framstående punkgrupper inte verkar bry sig det minsta om vilken sida av gränsen han befinner sig på."

Källa, Sydsvenskan fredag 29 april 2011:Läs mer om hur Dan Park igår torsdag 28 april 2011 stängdes av från Malmö högskola:

Inga kommentarer: