2011-04-01

Intervjun med Waberi i Människor & TroSR P1 Människor & Tro träffade Abdirizak Waberi en lördag i Göteborg. De går in i den muslimska friskolan Römosseskolan i invandrarstadsdelen Gårdsten. SR berättar att Waberi är tjänstledig som rektor, men sitter kvar i skolans styrelse. Därför har han kvar nycklar till skolan och öppnar.

SR berömmer hur Waberi tar den kvinnliga reportern i hand.

SR berättar att Waberi utsetts till islamist i media och på Internet. SR går vidare med att anklaga Sverigedemokraterna för kampanjen mot Waberi. Radion nämner att två sverigedemokratiska riksdagsledamöter varnats för hur de talat om moderaten Waberi i riksdagen.

SR frågar Waberi om hans islamistiska åsikter i radio.

Waberi svarar att han inte vill att män ska slå kvinnor.

I lärarrummet på Römosseskolan talar SR vidare med Waberi om hur Islamiska Förbundet bjudit in en antisemit.

Waberi svarar att det inte längre är viktigt vad han säger utan vad människor tror att han säger. Därför anklagas han för att vara islamist.

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson menar i SR att Waberi böjer sig bakåt och anpassar sig för att vara demokratisk. Men Gudmundson ser det som problematiskt att Waberi sitter i riksdagen.

Gudmundson vet inte om Waberi är islamist eller muslim. Gudmundson menar att Islamiska Förbundet öppet ska säga att detta är islam när de bjuder in en antisemit.


Lyssna till hela radioinslaget i SR P1 Människor & Tro fredag 1 april 2011:

Reportage och samtal om islamism Öppna i spelaren http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=4430142 http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3000808 "I veckan har det varit en debatt om islamism och Islamiska Förbundet i Sveriges inbjudna gäster: Artikel av Omar Mustafa, ordförande islamiska förbundet i Sverige Länk till Per Gudmundssons blogg Länk till Dagens Nyheters artikel om Salah Sultan Forskare om begreppet islamism"

Inga kommentarer: