2009-12-07

90 % vill inte bli fadder åt flyktingbarnEn förkrossande majoritet av eleverna på kommunala Sundsgymnasiet i Vellinge vill inte bli fadder år flyktingbarnen i Hököpinge. Endast 2 - 3 elever per klass där varje gymnasieklass har mellan 20 - 30 elever. Men Sydnytt vinklar reportaget med rubriken Populärt att bli flyktingfadder. Hur kan det vara populärt om endast 1 av 10 vill det?


I TV-inslaget informerar två gymnasietjejer om hur illegal flyktingsmuggling går till i lastbil. Den som smuglas är medbrottsling. Men gymnasietjejerna beskriver det inte som ett brott, utan hur svårt det är att sitta sex månader på ett lastbilsflak. Därefter ska skolkamraterna tycka det är synd om den illegale.


I inslaget ses flera elever säga att de inte har tid för läxor och sin egen fritid om de blir faddrar. En av initiativtagarna accepterar inte detta. Hon säger att det bara rör sig om en liten tid per månad där de gemensamt ska göra en aktivitet.


De som är motståndare till att ta emot flyktingbarn och de som trots tid inte vill bli faddrar intervjuas inte alls. Skämmighetsfaktorn att bli förevigad som utpekad "rasist" i TV är för stor. Kanske skulle en sådan medverkan påverka lärarnas syn på dessa elever negativt i ämnena samhällskunskap eller religionskunskap.


Sedan berättar både Sydnytt och någon intervjuad elev att många på skolan vill ta emot flyktingar. Men inga siffror redovisas. Med samma matematik som ovan kan ju många i Sydnytts ögon faktiskt vara 1 av 10. Eller hur är skillnaden mellan populärt och många?"Varje besök i klasserna börjar med att Jennifer Nilsson berättar en sann historia om en flyktingpojkes långa resa till Sverige.

-Han levde i en lastbil i sex månader."

"Lina Olsson och Jennifer Nilsson ska besöka ett 20-tal klasser under några veckor. Hitills har 2-3 elever i varje klass visat intresse för att bli faddrar"


Källa, SVT Sydnytt måndag 7 december 2009:Se inslaget i SVT Play:
Populärt att bli flyktingfadder


Länk till SVT Play-inslaget 7/12 2009:


Kategori: Nyheter
Flyktingbarnen i Vellinge får faddrar
Längd: 2 minuter 40 sekunder

(Märkligt att rubriken i SVT Play inte påstår att det är populärt att bli fadder!)

Inga kommentarer: