2008-01-27

Fundamentalister avråder från Islamic Center


Från april 2006 till mars 2007 pågick en diskussion om Malmös Islamic Center i diskussionsforumet Svenskmuslim.se:

Muslimer berättar där att den nedbrunna muslimska friskolan Ögårdsskolan är helt uppbyggd. Vidare att det saknas en rättlärd imam. Så är diskussionen igång när någon frågar om denna moské kan rekommenderas.


Några salafiter/wahabier berättar att källarmoskéer mestadels i Rosengård säger att muslimer ska akta sig för att gå i moskén i Islamic Center. Orsaken sägs vara att den stora moskén inhyser sufier. Riktigt så är det inte, men de menar att Islamic Centers besökare är för liberala. Moskéns VD Bejzat Becirov hyllas som en man med integritet som inte lät sig köpas av terrorstämplade Al-Haramayn. Debattören hänvisar till Sydsvenskans avslöjande artikel från 2006:Egentligen var det Sydnytt som avslöjade detta först. Därför fick tittarna enligt Sydnytt aldrig se något av det som Sydsvenskan påstod sig avslöja. Sydnytt hade ju redan sänt det väsentliga.


Det märkliga är bara att personer som besöker källarmoskéer i Rosengård och är salafiter eller wahabier ändå väljer att sätta sina barn i moskéns muslimska friskola som heter Ögårdsskolan. Kanske berordet på att Ögårdsskolan erbjuder islamologi för barnen. Men att barnen efter skoldagens slut även går till källarmoskéernas salafikoranskolor. På så vis får barnen bred islamologiundervisning och senare på dagen sträng koranskola. De går inte miste om någon del.


Det måste kännas konstigt för barnen att få både liberal islamologi och fundamentalistisk koranskola. Föräldrarna väljer ju att gå antingen i den liberala moskén eller i de fundamentalistiska källarmoskéerna.


Länk till diskussionen om Islamic Center och ÖgårdsskolanSvenska muslimers forum:


Inga kommentarer: