2008-01-31

Saudisk islam ska underkasta malmöelever


Malmö stad tänker skicka 10-12-åringar från tre skolor till Saudiarabien. Det framgick på Limhamn-Bunkeflos stadsdelsfullmäktiges möte 23 januari 2008. Genom att gå till sidan för handlingar och protokoll kommer klickbara länkar upp för sammanträdet 23/1 2008:När protokollet kommer upp i pdf-filen skrollar man ner till punkt h, där det står så här:

"h) Planerings- och förberedelseresa, inför kulturutbyte med elever, till Ruijadh,
Saudiarabien 2008-02-08—02-15
."Nämndssekreteraren i Limhamn-Bunkeflo berättar att kostnaderna för utbytesprojektet är 0 kronor enligt vad mötet erfor. Hon hänvisar till utbildningschef Mats Bååth i Limhamn-Bunkeflo som vet mer om projektet och ska åka till Saudiarabien på planeringsresan. Innan eleverna reser ska det tydligen ske en planeringsresa. Det låter konstigt att flygresor och uppehälle för vuxna och elever mellan Sverige och Saudiarabien ska kosta o kronor. Nämndssekreteraren berättar då att det är i samarbete med en ideell förening som heter Spiritus Mundi:Projektet som heter Riyadh Calling! Malmö are you with us? har en egen sida med foto:


Spiritus Mundis hemsida har kontaktinformation med svenska, engelska och saudiarabiska flaggan:


De finns vid Lilla Torg i Malmö på telefonnumret 040 - 24 05 05. En kvinna svarar på bruten svenska. Hon verkar nervös för att svara på frågor om projektet där svenska och saudiska 10-12-åringar ska utbyta konst. Hon vill hela tiden veta vem som frågar. Till slut hänvisar hon till ansvarig för projektet Henrik Melius.


Henrik Melius berättar att Spiritus Mundi är en ideell kulturförening som mest lever på pengar från Allmänna Arvsfonden. När folk dör utan arvingar får Spiritus Mundi en del av dessa pengar. På hemsidan visas även Malmö stad upp som medaktör.


I föreningens stadgar står så här:

"Föreningen skall ha speciellt fokus på att öka dialogen och förståelsen mellan människor med muslimsk bakgrund och människor med annan bakgrund genom att bl a belysa och lyfta fram
kulturella aspekter och värden från den muslimska världen."

Källa:


Ordförande i styrelsen är grundaren och ägaren själv Henrik Melius. Som en av fyra ledamöter återfinns ingen mindre än islamologen Jan Hjärpe.


På hemsidan vimlar det av bilder från Arabländer med tillhörande texter om att öka utbytet mellan väst och dessa arabländer:


Henrik Melius låter mycket misstänksam när han får frågor om samarbetet med Saudiarabien och de svenska skolbarnen. Först begär han att få förnamnet. Därefter kräver han även efternamnet. Han vill veta i vilket syfte han kontaktas. Han berättar att Spiritus Mundi arbetar oftast med musikutbyte. Men i fallet med Saudiarabien går det inte, för Saudiarabien tillåter inte västerländsk musik. Senare ska ett samarbete med Jordanien och Israel inledas som är musikaliskt utbyte.


Svenska skolbarn ska alltså åka till Saudiarabien och underkasta sig dess islamistiska statsreligion wahabism. Enda anledningen att det blir barnteckningar istället för musik som brukar vara samarbetsformen är att Saudiarabien förbjuder sådant musikutbyte. De svenska barnen ska genom Malmös kommunala skolors försorg kuva sig efter vad som är haram i en islamistisk regim. Är det kulturutbyte? Melius förklarar att Saudiarabien inte är ett så utvecklat land och därför måste man ta seden dit man kommer. Varför får då inte de saudiarabiska barnen höra västerländsk musik när de ska besöka Malmö, om man ska ta seden dit man kommer?


Svaret ger Melius genom att berätta att det är den saudiska skolan som betalar hela uppehället. Flygresorna betalas av ett svenskt företag i Saudiarabien som Melius inte vill avslöja. Han säger att företaget gör detta som en del i sin marknadsföring. Saudiarabiens kung Abdullah har godkänt inbjudan, vilket är en förutsättning enligt Melius. Han verkar ha många förbindelser med högt uppsatta män i Arabvärlden och Spiritus Mundi är speciellt intresserat av ökat samarbete med muslimska kulturer. Undras hur finansieringen mer ser ut för Spiritus Mundi. Varför är de så ivriga att finansieras och visa samarbete? Melius berättar att projektet går via svenska ambassaden i Riyadh. Det har alltså blivit en statsangelägenhet för Sverige där vår ambassad ger projektet en egen sida:


På hemsidan berättas att det redan förekommit mycket om konstutbytet i saudisk media, vilket sidan ger exempel på. Varför inte en enda rad i svensk media?


De tre malmögrundskolorna som skickar iväg sina 10-12-åringar är enligt Melius:

Bergaskolan i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo:

Bäckagårdsskolan i stadsdelen Husie:

Hermodsdalsskolan i stadsdelen Fosie:


Melius berättar att barnen ska göra var sin teckning av hur de tror det ser ut i Saudiarabien. Sedan ska de teckningarna visas upp och eleverna ska åka flyg för att se om det verkligen ser ut så. De saudiska barnen ska rita teckningar om hur de tror det ser ut i Sverige och sedan ska de resa hit för att se om det stämmer. Men bilder på hur det ser ut i Saudiarabien och Sverige finns det ju massor av på Internet.


Det verkar mer vara att utnyttja barn när saudiska och storföretags intressen samt Melius egen kulturförening ska få medel för att gå runt och skicka honom som ambassadör till ett fundamentalistiskt land. Hoppas verkligen att någon journalist sätter tänderna i och granskar vad det är för krafter bakom Spiritus Mundi. Malmö stad hoppar på för att det är gratis, men blundar för att eleverna måste luras in i wahabismens regler. 10-12-åringar är inte gamla nog att förstå den storpolitik de nu blir en del av. Kan inte malmöeleverna få läsa på om wahabismen i stället för att bara luras med genom att få en gratisfrånvarovecka från skolan och tro att detta är kulturutbyte?


Tidigare har Melius varit på fest i Saudiarabien som betalats av Kung Abdullah Bin Abdul Aziz som dansar spontant på scen med de inbjudna:


Atikel i Norra Västerbotten om hur Spiritus Mundi lever på projektpengar som de får genom att främja arabisk kultur med motiveringen att det tar bort främlingsfientlighet:


Hos Rotary Malmö International var Melius också gäst 27:e i almanackan där han talade om hur man kan bidra med pengar till hans projekt:

Vice president i Rotary Malmö International är ingen mindre än utbildningschef Mats Bååth, som nu sammarbetar med Henrik Melius i saudiutbytet mellan Malmö stad och Spriritus Mundi, enligt tipsare:
http://www.edit.rotary.se/_default/orgklu/officers.aspx?OrgId=1425


Spiritus Mundi har samlat en hel del arabiska personer som medlemmar:
http://www.spiritusmundi.nu/index.php?option=com_comprofiler&task=usersList&Itemid=44


Här en bild av kvinna i burka som sprids i Spiritus Mundis bildgalleri. Vilken kvinnosyn vill de visa med det?
http://www.spiritusmundi.nu/images/stories/souk.jpg


Det måste erkännas att Henrik Melius på ett imponerande vis byggt upp en verksamhet som han själv äger där han frotterar med arabiska potentater och framgångsrikt samlar in av skattepengar. Frågan är bara vad han producerar? Har främlingsfientligheten försvunnit på grund av hans projekt? Vad kunde alla dessa skattepengar gått till i stället? Bör svenska skolbarn vara en del i detta utbyte med islamister? Man bör betänka att wahabismen malmöeleverna ska underkasta sig fostrat många i Al-Quaida. Tar Melius bort främlingsfientlighet genom att svenska mellanstadiebarn underkastar sig den wahabistiska islamismen där västerländsk musik är förbjuden och ersätts med barnteckningar som inte låter? I
I
Diskussionstråd om saudiutbytet på Flashback:
http://www.flashback.info/showthread.php?t=615202
I
I
Malmös oppositionskommunalråd ska börja undersöka saken via sina stadsdelspolitiker och skolpolitiker. Malmös nyhetsredaktioner har fått tipset idag. Vem av dem ska bli först att avslöja detta?


Saudiska intressen är i blickfånget även i Tchad, sedan anhöriga till Saudiarabiens ambassadpersonal dödats och en rebelledare varit minister och ambassadör i Saudiarabien:

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=149247


Helsingborgs Dagblad recenserar en bok där det berättas om dödsstraff för homosexuella i Saudiarabien:
http://hd.se/kultur/boken/2008/02/03/de-knivskarpa-tabugraenserna

Inga kommentarer: