2008-01-17

Ögårdsskolans pengar försvunna


Sydsvenskans mästerjournalist Anders Ljungberg har idag grävt fram att den muslimska friskolan Ögårdsskolans pengar är spårlöst borta. Regeringens 3 miljoner som skulle ha gått till stiftelsen Islamic Center gick i stället till församlingen Islamic Center som driver verksamhet i moskén i Malmö och Ögårdsskolan. De behöver inte redovisa pengarna och Sydsvenskan får inget svar på vart pengarna tagit vägen:

Källa, Sydsvenskan sidan C2 torsdag 17/1 2008:


Pengarna hade VDn Bejzat Becirov rekvirerat för att inte Ögårdsskolan och moskén vid Islamic Center skulle behöva läggas ner eller behöva brinna upp igen. Nu avslöjar Sydsvenskan att Islamic Center inte använt några pengar alls till att försäkra moskén och Ögårdsskolan. Om det brinner igen räcker alltså inte de tre miljonerna. Skulle däremot en del av de tre miljonerna användas till försäkring, så hade man säkrat verksamheten.


Vad har då pengarna gått till? När Islamic Center fick pengarna av regeringen 2006 var byggnaderna redan återuppbyggda. Verksamheten i moskén är densamma före som efter att bidraget betalades ut. Öppet hus på Ögårdsskolan visar att inredning och utbildningsmaterial i klassrummen fortfarande är minsta möjliga. Via sökmotorn Google kan man finna tidningsartiklar om olika lärare på Ögårdsskolan. Vid kontroll hos Skatteverket, Ratsit eller i Taxeringskalendern ges att dessa lärares löner ligger mellan 20 000 - 22 000 kronor i månaden. Det är lite under andra skolors löner i Malmö. En lärare som för en månad sedan anmälde Ögårdsskolan till Skolverket vittnar om att skolan saknar resurser till stöd för svaga elever och förberedelseklass. Alltså syns inte de tre miljonerna någonstans i moskén eller i Ögårdsskolan. Vem har tagit de tre miljonerna från skattebetalarna?


Mästerjournalisten Anders Ljungberg toppar även Sydsvenskans förstasida med att Islamic Center tre år i rad lämnat försenade och felaktiga bokföringar och årsredovisningar. Därför överväger länsstyrelsens handläggare Magnus Gjerstad att polisanmäla Islamic Center för bokföringsbrott och brott mot årsredovisningslagen:

Sydsvenskans förstasida och sidan C2 torsdag 17/1 2008:

Pappersupplagans artikel i Sydsvenskan:


TT i Malmö var först med att sprida nyheten vidare så att den hamnade i Helsingborgs Dagblad:

Därefter skrev Skånskans webbredaktör Sanna Trygg om Islamic Center:

Klockan 8.30 berättade Sveriges Radio Malmö nyheten, men vill inte publicera något på sin hemsida.

Sveriges Televisions Sydnytt är sist ute:

I gengäld bjuder Sydnytt på en intervju med Islamic Centers VD och Ögårdsskolans rektor Bejzat Becirov:

I intervjun skyller Becirov förseningarna på sjukdom hos personalen. För tre miljoner kronor har man väl råd att anlita någon som slutför bokföringen i tid?


Först av alla redan i natt skrev bloggen I Mitt Sverige om nyheten:


Enligt tjänsten Sitemeter läste Regeringskansliet i förmiddags om nyheten på Flashback där debatten nu rasar:Fler bloggar rapporterar om att Islamic Center kan polisanmälas för ekobrott och de försvunna pengarna från Ögårdsskolan:I
I
Den skarpaste kritiken kommer från en skånsk helsingborgare med rötter i Balkan precis som Becirov:


Signaturen Terve vill diskutera händelsen på Aftonbladets forum för aktuella nyheter:

Första diskussionen startade Fröken SverigeFOMI:
http://fomi.nu/phpBB2/viewtopic.php?t=7944

Inga kommentarer: