2008-01-06

Jagad av wahhabiter?


31/12 2007 på nyårsafton hade Sydsvenskan ett reportage om Jafar Hasan Aboud:Som malmöbo blickar han ut från sin balkong i stadsdelen Nydala och berättar varför han fick fly:


"Jafar Hasan Aboud är van att leva i landsflykt. Under den irakiske diktatorn Saddam Husseins tid vid makten tvingades han bo några år i Jordanien, Syrien och Dubai.

– Jag hade skrivit ett nationalistiskt musikstycke på beställning åt regimen utan att nämna Saddams namn i texten, berättar han. Då skickade de säkerhetsmän efter mig.

Efter USA:s invasion av Irak återvände han till hemstaden Bagdad. Men en dag mördades en musikerkollega och han själv hotades till livet. På en lapp som låg utanför dörren hade någon skrivit: ”Musik är förbjudet. Den som spelar musik ska dödas.

Jafar Hasan Aboud tror att wahhabiter, en extrem islamisk rörelse, låg bakom. Han tog hotet på största allvar och brodern ordnade med en omedelbar flykt."


Bloggen Muslimska friskolan ville gärna också intervjua honom om wahhabismen. Detta eftersom flera muslimska friskolor i bland annat Malmö, Göteborg och Örebro haft problem med islamistiskt inflytande från wahhabiter.
Jafar Hasan Aboud har sitt fulla namn, adress och telefonnummer utsatt hos Eniro:Men det går inte att nå Jafar efter artikeln i Sydsvenskan för några dagar sedan. Antingen kommer ett felmeddelande eller så går ingen signal fram. Så har det varit i flera dagar nu. Vad har hänt med honom? Har han fått ta emot hot från wahhabiter i Malmö efter artikeln? Ska inte Sverige kunna skydda honom från wahhabiter som han flydde Irak för? Vilka är wahhabiterna i Malmö som skrämmer honom så att han inte kan ha telefon efter Sydsvenskans artikel? Sydsvenskan får gärna göra en ny artikel om vilka konsekvenserna blev av att Jafar vågade stå upp mot wahhabiterna och tala ut om hoten!


Inga kommentarer: