2008-01-22

Somaliska muslimska förskolor tros ha finansierat terrorism


Kanske inte så svårt att förutse. Men bloggen Muslimska friskolan liksom andra har anat att den somaliska kvinnan från Bismilahi förskolor AB som smugglat pengar inte gjort det enbart för vinnings skull. Orsaken är klar. Eftersom pengarna gått till flera olika länder, så har det rört sig om något annat. Hade kvinnan bara velat ge pengarna till fattiga släktingar i hemlandet, så hade hon sänt dem till enbart sitt hemland.


Dagens Nyheter erfar idag att fler personer i denna ekonomiska härva i Rinkeby är förhörda av SÄPO. Misstanken rör att pengarna gått till att finansiera terrorism:

Likaså gör Svenska Dagbladet idag:

Svenska Dagbladet avslöjar att en av de ideella föreningarna i Rinkeby som samarbetat med de muslimska dagisen har använt täckmanteln av pilgrimsresor till Mecka:

Den kristna tidningen Dagen konstaterar redan i sin rubrik att dagismiljoner gick till terrorism:

Stockholmsregionala ABC berättar hur förskolesvindeln växer ochinvolverar SÄPO:

Även SVTs Rapport berättade 19.30 i tal och sände i bild om dagisen i Rinkeby, men vill inte lägga ut nyheten på sin hemsida.

Dina Pengar och andra tidningar har fått nyheten av TT som redogör för kopplingarna mellan Bismilahi, Rinkebyföreningar, hawala, SÄPO och misstänkt terrorismfinansiering:


Media rapporterar också idag om hur de muslimska dagisen i Rinkeby ligger i konflikt med Kommunal efter olagliga uppsägningar, samt om hur personalen reagerat på mediabevakningen. Skulden läggs också på Stockholms stad som inte upptäckt terrorsvindeln. Det visar sig vara svårt att få insyn i muslimska friskolor eftersom de inte är redovisningsskyldiga:


Bismilahi förskolor AB är med all sanolikhet inte oskyldiga till brott som den häktade somaliska förskolechefen påstår. Däremot finns det antagligen män som lurat kvinnan till att skicka pengarna i ett terrorfinansieringssystem. Somaliska kvinnor brukar inte vara intresserade av sådant. När en tråd har nystats fram av SÄPO har de säkert fått mer information av kvinnan, som kan leda till att männen bakom kan gripas. Men halva Rinkeby med hawala och en massa ideella föreningar verkar vara indraget. Det här måste ha varit känt en längre tid av SÄPO.


De många myndighetsbesöken på bloggen Muslimska friskolan på måndagen och tisdagen sladdrade i förväg om att det inte var en vanlig privatsvindel av pengar, utan att något större var på gång i utredningen. Och idag besannades de farhågorna:

I
I
Uppdatering:
I
Onsdag 23/1 gräver Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet fram att härvan runt Bismilahi växer till att innefatta ännu fler somalier i Rinkeby. Tidningarna bekräftar samband mellan Bismilahi och andra utredningar om terrorfinansiering. SÄPO vägrar yttra sig om härvan. Somalierna i Rinkeby värjer sig och talar om ett krig från myndigheter mot somalier:
I
I


Inga kommentarer: