2008-01-20

Ny inkomstkälla för muslimska friskolor


Barn från andra länder som illegalt gömmer sig i Sverige ska nu få rätt att gå i skolan här helt öppet. Det rör sig oftast om muslimska barn som smugglats till Sverige. Rosengård i Malmö är bra på att gömma illegala personer. Minst risk att upptäcka gömställena löper barnen om de väljer att gå i muslimska friskolor i stället för kommunala. Muslimska friskolor har i många år visat sig vara optimala på att hålla tyst med information. Dessutom finns här redan skolkamrater som talar elevernas språk. Som belöning får de muslimska friskolorna skolpengen om tiotusentals kronor för att ta hand om hitsmugglade barn som nu ska få gå i skolan.


Publicerat: 19 januari 2008, 18:22 i Svenska Dagbladet:

"Flyktingbarn till föräldrar som gömmer sig ska få rätt till skolundervisning. Regeringen har enats i frågan och en utredning ska ut på remiss nästa vecka, sade utbildningsminister Jan Björklund (fp) i Ekots lördagsintervju.

Enligt utredningsförslaget ska kommunerna vara skyldiga att ta emot flyktingbarn för skolundervisning. Polisen ska inte kunna gå in i skolorna och hämta barnen. Det ska även finnas en frizon för flyktingbarnen på vägen till och från skolan.
- Norge har en liknande lösning. Men det finns fortfarande en rad praktiska frågor som får lösas successivt, sade Björklund.

Han hoppas på en bred enighet i riksdagen och räknar med att lämna ett lagförslag om cirka ett år."Inga kommentarer: