2008-01-12

Ologisk twinglyavstängning


För en eller två månader sedan stängde tidningen Sydsvenskan av bloggen Muslimska friskolan från alla möjligheter att bli twinglad till tidningens artiklar.


I går kontaktades Sydsvenskans ansvarige för Digitala medier, Karin Zillén. Bloggen Muslimska friskolan undrar varför Sydsvenskan läser bloggen varje dag, fast att Sydsvenskan inte anser att den ligger i linje med vad Sydsvenskans publicistiska sed säger?


Zillén säger då att Sydsvenskan kanske läser bloggen Muslimska friskolan för att hitta något olämpligt, att upptäcka något i bloggen. Bloggen replikerar att Sydsvenskan uppenbart inte hittar något olämpligt i bloggen, eftersom de läst den varje dag i två månader, utan att rapportera om något olämpligt i den i sin tidning. Om någon journalist bokmärkt bloggen och på arbetstid varje dag i två månader inte finner något olämpligt att rapportera om, så blir det ju slöseri med arbetstid att förgäves fortsätta leta efter något olämpligt.


Zillén svarar att hon inte lägger sig i vad journalisterna bokmärker och söker på under arbetstid. Bloggen svarar att om Sydsvenskans journalist inte hittar något olämpligt, utan i stället läser bloggen varje dag för att få mer kunskap, hitta uppslag som liknar reportagen tidningen gjort om muslimska friskolor eller för att den helt enkelt är bra och läsvärd, så borde ju bloggen inte anses som oläslig via Twingly heller. Antingen är bloggen inte läsvärd, eller så är den läsvärd. Eftersom bloggen uppenbart inte innehåller något olämpligt att skriva om i tidningen, så måste Sydsvenskan läsa bloggen för att den är läsvärd.


Karin Zillén får frågan om bloggen är läsvärd eller inte, eftersom en medarbetare på Sydsvenskan läser bloggen varje dag. Zillén vägrar svara på om bloggen är läsvärd eller inte. Hon hänvisar såsom för två månader sedan till Sydsvenskans chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Melin. Men han vägrade då berätta vad som var fel i bloggen då. Zillén svarar igen att det för två månader sedan gjordes en helhetsbedömning av bloggen och att den då stängdes av från Sydsvenskans Twingly. Men hon vill fortfarande inte säga varför.


Bloggen säger att Zillén nu efteråt bör ompröva sitt och Melins beslut, eftersom ju Sydsvenskan fortsätter att dagligen läsa den uppenbart läsvärda bloggen. Zillén säger att Sydsvenskan inte kommer att ompröva sitt beslut. Zillén får frågan vad det är i bloggen som Sydsvenskan vill skydda sina läsare från, men inte sina journalister? Frågan ställs också om inte Sydsvenskans läsare anses vara lika mogna och intelligenta läsare som Sydsvenskans egna journalister som nyfiket läser bloggen?


Zillén svarar att hon inte ser något ologiskt alls i Sydsvenskans agerande och att hon och Peter Melin inte tänker berätta för bloggen Muslimska friskolan varför de stängt av bloggen från Twingly. Slår så idag upp sidan A2 i Sydsvenskan där chefredaktör Peter Melin på över en halv sida ojar sig över varför inte läsarna förklarar vad de är missnöjda med när de kontaktar Sydsvenskan. Är inte hela ovanstående berättelse ett bevis på att det i själva verket är Sydsvenskan som inte vill förklara hur de tänker? Bloggen Muslimska friskolan utmanar därför chefredaktör Peter Melin att förklara i tidningen Sydsvenskan antingen den ena eller andra av följande frågor:

A) Vad är så bra att bloggen Muslimska friskolan bör läsas varje dag?
eller:

B) Varför är bloggen Muslimska friskolan så dålig eller olämplig att läsarna inte bör twinglas till bloggen?


Inga kommentarer: