2008-01-13

Lurade på nationaldagenSveriges nationaldag 6:e juni 2007 skildrades dagen efter av Kvällspostens krönikör Lars Klint så här i hans artikel Det gulliga paradiset för alla invandrare:


"Med dagens invandrare finns möjligheterna till ett ännu bättre Sverige.

På Islamic Center hade det samlats mängder av muslimska familjer för att fira nationaldagen – med svenska flaggor och 100-tals ballonger med texten ”Heja Sverige”.
Barn från Centrets Ögårdsskola höll en slags Melodifestival med genomsvenska schlagerörhängen som Främling, ABC, La Dolce Vita med flera.
Politiske sekreteraren Jan Andersson (s) citerade närmast poetiskt Konrad Adenauer som sagt att vi alla bor under samma himmel, men med olika horisonter.

– Sveriges Nationaldag är en mångfaldens nationaldag. Allt annat vore falskt, konstaterade han skarpt.
Direktör Bejzat Becirov, som oförtröttligt och ibland under allvarlig hotbild kämpar för att knyta ihop muslimska fraktioner och nationaliteter samt driva integrationen mellan invandrare och svenskar i en konkret och konstruktiv riktning; han mös över familjefesten och delade själv ut flaggor och ballonger till de nyanlända.

Det var rörande. Näpet. Vackert som en saga.

Att extremister rök i hop uppe i Stockholm berörde inte den skånska idyllen. Här gällde svensk storsinthet, tolerans, samhörighet, mångfaldsgosande."


Citat ovan från Kvällsposten 7 juni 2007:


Så här idylliskt som ovan gick det inte riktigt till enligt källor som bloggen tagit del av. Journalisten Lars Klint liksom många andra från media var medvetet ditlockade i en pr-kampanj från Islamic Center och den muslimska friskolan Ögårdsskolan i Malmö. En månad i förväg började planeringen.


Flera lärare på Ögårdsskolan fick inte vara lediga som andra lärare på nationaldagen. De övertalades dag ut och dag in att ställa upp på sin fritid tills de gick med på kravet. De tröttnade på tjatet att några lärare måste komma dit på sin fria dag.


"Melodifestivalen" med de genomsvenska schlagerörhängena var en repris. På lektionstid hade flera elever i varje klass på skolan under en hel månad fått gå ifrån viktiga lektioner många gånger. Bara för att träna sig på att mima till en schlagerdänga i Ögårdsskolans "Melodifestival", som spelades upp i gymnastiksalen för föräldrar en vecka innan nationaldagen. Några elever hade därefter saboterat utsmyckningen i gymnastiksalen och utrustningen som användes till "Melodifestivalen".


Lockbetet för eleverna var att gå ifrån lektioner regelbundet för att istället få mima till trallvänliga låtar utanför klassrummet. Mest flickor lockades av detta. Föräldrarna kom dit bara för att fotografera sina barn. De andras föräldrar kom knappt dit. En del elever skrattade under föreställningen ut de som övat i veckor. Några elever kunde inte sitta still under föreställningen. De pratade, puttades, bråkade och blev utkörda. Elever gick in och ut genom dörren under hela föreställningen så att de uppträdande stördes. Flera av de uppträdande flickorna hade slöja på sig, en innovation för svensk melodifestival.


Syftet med "Melodifestivalen" var att lära barnen svensk kultur. Deras klasskamrater som satt kvar i klassrummen och läste, räknade och skrev lärde sig tydligen inte lika mycket svensk kultur. Sedan övertalades melodifestivaleleverna att liksom sina lärare ställa upp och framföra denna repris på nationaldagen när de egentligen var lediga. Det sades att Islamic Center och Ögårdsskolan inte skulle ha något att visa upp och inte få några besökare om inte lärare och elever tvingades ställa upp på sin lediga dag.


Lars Klint har i alla fall rätt om att det finns en skillnad mellan Skåne och Stockholm på nationaldagen:

Inga kommentarer: