2009-04-07

Försvarshögskolans jurist hoppar av mitt i JO-utredningen


Mitt i två olika ärenden där Försvarshögskolan får försvara att en forskare inte använt eller angett källor, och andra forskare förstört källmaterial, hoppar juristen av. Tjänsten är sedan i fredags 3 april 2009 utannonserad på Försvarshögskolans hemsida:


"2009-04-03 15:56 Lediga jobb Försvarshögskolan söker Högskolejurist och Chef till sektionen för ekonomi och redovisning. Sista ansökningsdag 4 maj 2009."


Källa, Försvarshögskolans nyhetsarkiv 2009:Annonsen som bekräftar att Försvarshögskolan söker ny jurist:Kontaktpersoner i annonsen:

"Avdelningschef Margaretha Dahlin Blohm tel 08–553 426 18
Högskoledirektör Lars Bergström tel. 08-553 425 16
Ann-Marie Strandell, avdelningen för HR, tel. 08-553 428 39

Fackliga företrädare
Carl-Einar Stålvant (SACO), Lars-Johan Nordlund (OFR/O) och Malin Bäckström (OFR/S), tel. växel: 08-553 425 00."Bloggen Muslimska Friskolan fick idag tisdag 7 april 2009 ett samtal med två av kontaktpersonerna i annonsen.Ann-Marie Strandell, avdelningen för HR, berättar att Försvarshögskolans jurist Susanna Broms slutat sitt arbete i fredags 3 april 2009. Endast två veckor dessförinnan visste hon om att hon fått jobbet. Broms går vidare til en tjänst på Näringsdepartementet. Strandell ser det som ett karriärsteg för Broms att få komma till regeringskansliet.Carl-Einar Stålvant som är SACOs representant på Försvarshögskolan bekräftar att Broms lämnar efter sig två pågående ärenden som efterträdaren får ärva. Från Försvarshögskolan är uppgifterna redan lämnade till Statens ansvarsnämnd om Rekkedals obefintliga källhänvisningar. Men i JOs utredning om förstört källmaterial i Rosengårdsrapporten, kommer efterträdaren att få slutföra processen när den träder in mitt i.


Stålvant avslöjar ändå att Försvarshögskolans svar till JO i stort sett är klart. Det är utarbetat med stöd av juristen Susanna Broms. Rektor Mats Ericson ska sända det till JO senast 5 maj 2009. Stålvant säger att i svaret står att Försvarshögskolan inte anser sig ha gjort något fel. Det var arbetsmaterial som fick förstöras och förstördes innan rapporten officiellt presenterades 28 januari 2009.


Men Stålvant berättar också vad Lars Nicander sagt om Rosengårdsrapporten. Forskarna som deltog ville egentligen inte använda begreppet radikalisering av muslimer. Forskarna ville använda termen kontraterrorism. Det man undersökt menar forskarna stämmmer överens med de tecken som man undersöker i underrättelsetjänstens kontraterrorism.Om vi citerar Rosengårdsrapporten som själv beskriver vilka de intervjuade är, ser vi att termen kontraterrorism har en klar slagsida mot enbart de tre från SÄPO som vet hur kontraterrorism går till:


"Totalt har studien omfattat 30 personer och kvalitativa intervjuer om sammanlagt 50 timmar. Personerna har varit fördelade på följande sätt: två representanter från polismyndigheten i Skåne län, tre representanter från Säpo, två representanter från närpolisen i Rosengård, fem representanter från socialtjänsten, fyra representanter från skolan, fem representanter från akademiska världen och slutligen nio representanter från områden som arbetar mot utsatta ungdomar och brobyggande verksamhet."Ranstorp berättar att de använt Delphimetoden. Samtidigt har han arbetat efter de signaler med bland annat skägg, ändrad klädsel, besök i starkt troende källarmoskéer med mera som SÄPO undersöker i kontraterrorism. Denna term hade förmodligen varit mer stötande att presentera än att de undersökt ökad radikalisering. Samtidigt kanske Ranstorp gjort alltför stora anspråk om man påstått att man gjort en rapport om kontraterrorismen i Rosengård. Men det är alltså en kartläggning av kontraterrorism som forskarna själva ansåg att man sysslade med i Rosengård.På Näringsdepartementet bekräftar personalhandläggaren Kristina Ebbestedt att Susanna Broms fått tjänsten. Ebbestedt berättar att Broms sökt tjänsten tre dagar efter att ansökningstiden gått ut. Trots ett dussin behöriga medsökande som ansökt i tid, valde de Broms som de ansåg passade bäst för tjänsten. Broms börjar som ämnessakkunnig på rättssekretariatet i en kvalificerad juristtjänst 20 april 2009. Där ska hon sköta lagstiftningsfrågor. Ebbestedt säger att det blir roligare för Broms med juristkollegor än då hon tidigare var ensam verksjurist på Försvarshögskolan.Med anledning av att bloggen Muslimska Friskolan igår fann att Försvarshögskolan gått ut med två versioner om de intervjuade salafister eller inte, beslöt bloggen att undersöka saken närmre och få svar på frågan:
Katarina Sundberg är en av de som tog emot Rosengårdsrapporten på demokratienheten vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Hon säger att departementet inte alls bryr sig om ifall Försvarshögskolan kommit med motsägelsefulla uppgifter i rapporten. Även om departementet ska använda rapporten, så får kritiker vända sig till Försvarshögskolan och inte Nyamko Sabuni som beställt rapporten.
Sundberg tänker inte säga något om felen i rapporten och berättar inget om de tänker ta upp dem eller inte. Hon uppmanar bloggen att ta kontakt med Magnus Ranstorp som hon anser ska svara på frågorna, eftersom han skrivit rapporten. Sundberg säger sig inte kunna avgöra eller svara på om pressträffen ger sanningen eller om Rosengårdsrapporten ger sanningen om salafisterna.Bloggen vänder sig därför till Försvarshögskolan och Magnus Ranstorp. Bloggen undrar varför han i pressändningen 28/1 presenterade på overhead att salafister intervjuats, men i Rosengårdsrapporten påstår att inga radikala muslimer intervjuats alls. Myndighetspersonen Ranstorp svarar att han inte tar fler samtal om Rosengårdsrapporten. Sedan lägger han på luren.Bloggen vänder sig därefter till Ranstorps chef Lars Nicander som är ansvarig och får svara. Myndighetspersonen Nicander säger att han inte har tid och kastar på luren direkt.


Josefine Dos Santos som genomfört intervjuerna med eller utan salafister är oanträffbar.Den som tar emot medias frågor om pressträffen där salafister påstods ha intervjuats är:


"Kontakt

Yoav Bartal
Pressekreterare hos Nyamko Sabuni
work 08-405 12 90
cell 070-357 51 94


Efter överlämnandet finns Magnus Ranstorp, forskningschef vid FHS, och Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, tillgängliga för frågor från media."


Källa, pressträffen om Rosengårdsrapporten 28/1 2009:Bloggen får idag ett samtal även med Yoav Bartal. Han är mycket öppen och vidsynt. Han beklagar att Försvarshögskolan inte svarar på bloggens frågor eller reder ut de uppenbara motstridiga uppgifterna. Innan Bartal yttrar sig om vad han själv anser, så vill han undersöka saken närmre. Han ska se videoupptagningen från pressträffen igen. Kanske tar han upp saken med Sabuni, eftersom demokratienheten ska bygga vidare på Rosengårdsrapporten i en större undersökning.Försvarshögskolan fortsätter idag att läsa om sig själva på bloggen Muslimska Friskolan enligt Sitemeter nedan:Domain Name: fhs.se ? (Sweden)
IP Address: 130.242.58.# (Swedish National Defence College)
City: Stockholm
Time of Visit: Apr 7 2009 4:09:10 pm
Search Engine: twingly.com
Search Words: försvarshögskolan

Inga kommentarer: