2009-04-03

Makedonsk kyrka för 10 miljonerIdag damp nummer 2 för april 2009 av Amos ner i brevlådan. Den är störst på livsfrågor i Sverige.:På sidan 5 intervjuas den makedonsk-ortodoxa prästen Blazo Kozarski från Malmö:
Igår torsdag 2 april 2009 besökte bloggen Muslimska Friskolan den nybyggda Makedonsk-ortodoxa kyrkan på Danska vägen 30 i Malmö:


"Vi hoppas att informationen nådde ut till alla medlemmar som gällde att vi den 26 januari
2008 flyttade till nybyggda lokaler på Danska vägen 30 i Malmö. Detta kunde förverkligas
med guds vilja och med allas hjälp/bidrag."


Källa:Idag fredag 3 april 2009 fick bloggen Muslimska Friskolan en intervju med prästen Blazo Kozarski. Han har tackat ja till att medverka i bloggen genom att svara på frågor i denna bloggpost.Kozarski berättar att den nybyggda kyrkan med festlokaler och administration i en sidobyggnad på Danska vägen kostar mellan 7 och 10 miljoner svenska kronor. Pengarna har till största delen kommit genom kollekt som samlats in sedan församlingen bildades 1973.Mellan 1973 och 1985 lånade Makedonsk-ortodoxa församlingen i Malmö gudstjänstlokaler. 1985 flyttade man in i egna lokaler på Hagalundsgatan 5 i Malmö, nära Mobilia:


Makedonsk-ortodoxa Kyrkan
c/o Blazo Kozarski
Hagalundsgatan 5
214 32 MALMÖ
040-19 28 02 (även fax)


Källa:Prästen berättar att de köpte ett stort hus på Hagalundsgatan 5 mitt i ett gammalt villaområde i stadsdelen Eriksfält i södra Malmö:Kozarski fick på så vis ett gångavstånd hemifrån sin egen bostad till kyrkan på cirka 2 minuter. Huset byggde de om invändigt till en kyrkolokal.Sedan januari 2008 har Makedonsk-ortodoxa kyrkan flyttat till Danska vägen 30 i Malmö:Kyrkan ligger nordväst om Östra kyrkogården och söder om Abdos livsmedelsaffär. Kozarski säger att kyrkan har tagit på sig en del lån i banken. Små bidrag från hemlandet Makedonien har inkommit. Inkomster för köpet har även kommit från försäljningen av fastigheten på Hagalundsgatan samt kollekt sedan 35 år tillbaka.Kyrkan är inte helt färdig än. Han beräknar invigningen att ske till 40-årsjubiléet 2013. Kupolerna på kyrkan ska färdigställas, tomten ska asfalteras och fönster ska sättas in. Ett gediget murarbete ligger bakom kyrkan som liknar ett nybyggt slott.Festlokalen ligger cirka tio meter från kyrkan. Där finns också administrationen. Byggnaden är låg men till ytan väldigt stor och vit. Den liknar mest en golfklubb. När bloggen tittar in står dörren på vid glänt och välkomnar besökaren. Men runt tomten är det höga galler med en grind som öppnas dagtid. Området är videoövervakat.Prästen berättar att han inte har så stor koll på ekonomin egentligen, utan det finns ekonomiskt ansvariga för det. Kozarski hälsar bloggen välkommen till hans kyrka ytterligare en gång och är stolt över sitt nybygge.Hemsida för Makedonsk-ortodoxa kyrkan:


Inga kommentarer: