2009-04-24

Sveriges första halalrestaurangLinköpings eget Rosengård, den muslimtäta stadsdelen Skäggetorp ska bli först i Sverige med halalrestaurang. Den ska ligga nära den muslimska friskolan Dar Al Uloumskolan:"Butiksinnehavaren Seif Al Taihi kämpar för att omvandla sin konkursdrabbade blomsterbutik till Sveriges första halal-restaurang.


Blomsterbutiken i Skäggetorps centrum i Linköping har funnits från tidigt 1990-tal, och i Seif Al Taihis regi sedan i oktober förra året. Butiken har varit stängd sedan årsskiftet då verksamheten inte gick runt.


- Blommorna säljer inte. Willys säljer också blommor och det är ingenting jag kan konkurrera med. Det finns även andra större kedjor i området som ut-ökat sitt sortiment, säger Seif Al Taihi.


Idén till en halalrestaurang fick Seif Al Taih av personer som bor i Skäggetorp.


- Det finns familjer som aldrig tidigare ätit restaurangmat. De äter ju ingenting annat än halal. Vart ska de ta vägen? Det här är en ny kundkrets som växer fram i Sverige.


Men oenigheter mellan fastighetsförvaltaren och Seif Al Taihi gör det svårt att få öppna Sveriges första halal-restaurang.


- Vi vill i första hand ha en blomsteraffär i centrumet. Vi kan inte ha ett köpcentrum med bara restauranger. Men man kan inte backa och bara låta butiken vara stängd, säger Olof Ejdeblad, förvaltningschef och verksamhetsansvarig för Skäggetorps centrum.


790 namn


Butiksinnehavaren Seif Al Taihi stödjer sig på en namninsamling av människor som bor i området.


- Jag har papper på att folk vill ha en halalrestaurang, det är listor på 790 namn.


Dyrt att bygga om


Ärendet ligger hos miljö- och hälsovårdsnämnden som först måste godkänna lokalen för restaurangändamål. Med ett klartecken från nämnden ligger beslutet hos fastighetsförvaltaren.


-När vi fått svar från miljö- och hälsovårdsnämnden så kan vi gå vidare med ett beslut. Det här är ju en speciell typ av restaurang som inte finns tidigare."Källa, Norrköpings Tidningar fredag 24 april 2009:


Artikeln är tidigare införd i Östgötacorrespondentens papperupplaga."Läser rubriken "Blomsterhandlare vill bli först med halalrestaurang", i Skäggetorp den 21 april. Vid sidan står det lite fakta om halalkött, bland annat om att djur slaktas på ett speciellt sätt. För att kött ska kunna kallas halal, så skärs halspulsådern av på djuret utan bedövning. Djuret dör av att bli tömt på blod. Tror inte detta är förenligt med svensk lag.
Birgitta Ericksson
Åtvidaberg"


Källa, Correns Åsikter/Fforum 22 april 2009:
Det gick inte så bra för en halalrestaurang på Södermalm i Stockholm som även är en pizzeria. Den är nu till salu på Blocket:


"Säljes av Babak Movazzafi - NMK KB. Insänd 14 apr"

"Pris: 2 700 000:-

Typ: Restaurang & Café

Mycket välkänd och väletablerade "halal" restaurang i Stockholms stad. *******************************************

Öppettider: Måndag - fredag 08.00 - 20.00 Lördag - söndag 10.00 - 20.00 *******************************************

Restaurangen öppnades för ca 8 år sedan. Omsättning: ca 600.000:-/ månad Yta: ca 200 kvm Hyra: ca 41.000:-/ månad, ej moms
*******************************************

Konceptet består i att servera orientalisk mat i en orientinspirerad miljö. I och med detta så följer dom vissa "regler" som är gällande exempelvis så lagas allt med färska råvaror och "halal" kött och restaurangen är helt alkohol- och rökfri."


Källa, Blocket 14 april 2009:


Inga kommentarer: