2009-04-09

Ska skolor besöka moské eller bara läsa i Koranen?En del skolor får besök av en präst från svenska kyrkan. Kritiker som anmält saken till Skolinspektionen undrar nu varför det räcker med att läsa ur Koranen och inte bjuda in en imam som jämförelse:"Kakor och Koranen

Lars-Ola Olsson, rektor på Beringskolan i Örkelljunga, säger att alla som vill komma och berätta objektivt om sin religion är välkomna. Men inga aktiva försök har gjorts för att bjuda in andra trosuppfattningar.


– Vi har en svenska a-klass där vi har muslimska barn. På Beringträffen, en dag när hela skolan samlas, fick de läsa ur Koranen och bjuda på traditionell mat och kakor, säger han.


Men går det att jämföra med att överlåta en stor del av kristendomsundervisningen på en präst?


– Det kanske inte är lätt för de här grupperna att ta för sig på samma vis, men vi ska göra en utvärdering i slutet av läsåret för att se hur vi kan jobba med det här framöver.


Linda Mårtensson, lärare på Lovisaskolan i Lund har med en tidigare klass besökt Islamic Center i Malmö, men när hennes nuvarande klass läste om islam, bjöd de i stället in hemspråksläraren, som fick berätta om sin religion.


– Det kanske inte går att jämföra med Bibeläventyret, men det är ändå någon som är mer engagerad i islam än vad jag är, säger hon.


Johanna Forsberg


Läs mer om Bibeläventyret här:

Kyrkan undervisar i skånska skolor


Källa, Etcetera Örebro skärtorsdag 9 april 2009:


Inga kommentarer: