2009-04-27

Islamskeptiska svenskar säger nej till Turkiet"Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte nyligen Turkiet och både den nuvarande och förra svenska regeringen har stött ett Turkiskt medlemskap av EU. Men bara var tionde svensk tycker det är bra, så där har politikerna inget stöd."


Källa, SR Ekot/Mobil måndag 27 april 2009:

"EU blir alltmer accepterat i Sverige. Framför allt är det EU:s inverkan på ekonomin och sysselsättningen som skapat ökat förtroende hos det svenska folket. Det framkommer i en analys som Sören Holmberg, valforskare och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet gjort. Rapporten presenterades under måndagen vid ett seminarium anordnat av Sieps.

Rapporten visar att svenskarna inte tycker att Turkiet ska bli medlem i EU. 48 procent av svenskarna har en negativ inställning och endast 13 procent anser att ett turkiskt medlemskap är ett bra förslag. Den svenska regeringen är dock positiv till ett turkiskt EU-medlemskap och senast i förra veckan uttryckte Fredrik Reinfeldt i det tal han höll i Turkiet att Sverige stödjer ett turkiskt medlemskap.

Vid måndagens seminarium framhöll Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag vikten av att skapa en europeisk identitet där Turkiet ska kunna ingå. Han menade att det finns en skepticism mot islam och att det är därför människor är kritiska till ett turkiskt medlemskap.


- Vi har inte lyckats förklara vikten av utvidgning. Det är oerhört viktigt att dörren står öppen för Turkiet, förklarade Erik Ullenhag."


Källa, Europaportalen måndag 27 april 2009:Riksdag och Departement som 27/4 2009 berättar om rapporten utelämnar helt svenskarnas syn på Turkiet i ett utvidgat EU:Inga dagstidningar berättar heller om att svenskarna inte vill se Turkiet i EU. Varför vågar svensk press inte rapportera om det?

Inga kommentarer: