2009-04-26

Misshandlad fotograf på Rosengård vägrar kommentera

Foto ovan från bloggen Som jag ser det från de dagliga bränderna på Rosengård.Igår 25/4 berättade bloggen Muslimska Friskolan om Photomedias misshandlade fotograf Jens Hilner:
Hilner hade i flera media berättat hur han misshandlats och rånats av en ungdom på Rosengård:

Hilner blev uppringd av misshandlaren tillika rånaren som bad om ursäkt efter att hans kompisar tagit avstånd från dådet:Idag söndag 26 april 2009 fick bloggen Muslimska Friskolan tag på Jens Hilner via Photomedia:
Hilner bads om ett svar på den etiska frågan hur han tänkte göra i fallet med misshandeln och rånet. Tänker Hilner nu ta tillbaka sin anmälan efter ursäkten, eller går han vidare i polisanmälan så att gärningsmannen inte ska slippa undan lätt?Hilner svarade inte på frågan utan ville veta mer om bloggen Muslimska Friskolan. Bloggen svarade att den brukar bevaka händelser på Rosengård, precis som Hilner själv. Hilner var inte nöjd med svaret från bloggen. Hilner ville veta inriktningen på bloggen. Bloggen svarade att den bland annat skriver om olika saker på Rosengård, helst detaljerade som inte står i media redan, eller sådant som lägger till ny fakta om vad som hänt på Rosengård.


Hilner är inte nöjd med detta svar heller. I stället för att ge en kommentar på det som Hilner självmant gått ut i media med, agerar Hilner nu intervjuare av bloggen Muslimska Friskolan. Hilner kräver nu ett exempel på en bloggpost för att han ska veta bloggens inriktning. Bloggen svarar med att redogöra för den senaste alldeles färska bloggposten om kakförsäljning för Rosengårdsskolan kontra polispatrulleringen på Rosengårdsskolan:
Efter denna redogörelse, svarar Hilner att han enbart kommenterar etablerade medier. Varför sa han inte det från början, när han erfor att en blogg bad honom om en kommentar? Bloggen svarar i alla fall Hilner att bloggen respekterar hans beslut. Bloggen lägger till att den kommer att följa ärendet för att se vilken väg Hilner går i polisanmälan:

1200-K59243-09

Då kastar Hilner på luren.Det hade varit en sak om Hilner svarat att han i egenskap av fotograf för media låter sina kunder dagstidningar få förstatjing på kommentarerna. Eller att han inte vill svara nu för att en polisutredning kan startas. Ännu försvarligare med motiveringen att Hilner inte kan veta om uppringaren/bloggen är någon som samarbetar med misshandlaren.
I stället tränger Hilner, som ska skildra Rosengård, undan bloggar med motiveringen att de inte är etablerade media. Därmed anser han att inga andra än media ska kunna granska och skriva om vad som händer. Etablerade media ska ha monopol på sanningen. Å andra sidan kan det vara så att Hilner ogillar bloggar som yttrar sig kritiskt om situationen i Rosengård, trots dagliga bränder i Sveriges mest kriminella stadsdel som politiker inte gör något åt för att förändra.


Bloggen kommer givetvis ändå att få ut svaret på hur Hilner gör. Senast om någon vecka eller två räknar polisen med att Hilner antingen står fast vid sin anmälan eller drar tillbaka den. Då kommer bloggen att skriva om beslutet. Och meddela media som förhoppningsvis skriver om det eftersom media påbörjat historien. För om Hilner sagt A om historien till pressen, så bör han också säga B, så att läsare vet hur historien slutar. Väger en ursäkt upp en misshandel och ett rån? I så fall kan vi halvera domstolsväsendet. Vilket skulle passa kriminella på Rosengård utmärkt.

Inga kommentarer: