2010-10-07

Svenska elever tvingades bära huckle


I måndags 4 oktober 2010 berättade en skolflicka på sin blogg om det förestående studiebesöket i Stockholmsmoskén. Flickan tyckte inte om att läraren på Lillerudsgymnasiet skulle tvinga eleverna att bära hucklen i moskén:

I
Kommentarer där signaturen Eva Johansson uppmanar skolflickan att rapportera det kränkande studiebesöket:Onsdag 6 oktober 2010 berättar skolflickan åter på sin blogg hur de tvingades bära hucklen mot sin vilja i Stockholmsmoskén:


"det första vi gjorde va att åka till denna Moskén som jag nämde i förra inlägget. Vi kom dit och möttes genast av en sk. Skogräns så det va bara att ta av sig och ställa i skohyllor. Sedan kom vi till den punkten när vi skulle sätta på oss dessa kappor, eller huvor eller vad man nu ska kalla det.

Och ja min åsikt nu då, är att jag har absolut inga problem att ta på mig en sån, det jag nog mest har problem med är att den som tror på ngt annat och att det är emot dess religion att dölja sig själv eller hur man nu ska utttrycka det hela inte får komma in, bara för att hon är tjej och går i skolan men det ingår i skolundervisningen att faktiskt besöka denna moské bara för att vi ska få en inblick i hur det faktiskt är. Då tycker jag att muslimerna faktiskt ska på något vis förstå att vi är där på skolundervisning vi är inte där för att gå och be till Gud/Allah och verkligen sätta oss in i deras religion. Vi är enbart där för att få en inblick i hur det är att vara en troende muslim.


Källa, gymnasieeleven Victoria Johannessons blogg onsdag 6 oktober 2010


Bloggen Muslimska Friskolan fick torsdag 7 oktober 2010 ett samtal med Lillerudsgymnasiets rektor Helene Friberg.

Rektor:
Helene Friberg
054-840 807

Källa:


Friberg bekräftar för bloggen Muslimska Friskolan att elever från Lillerudsgymnasiet åkt på studiebesök till Stockholmsmoskén tisdag 5 oktober 2010. Rektorn säger att fyra lärare åkte med eleverna. Religionsläraren på Lillerudsgymnasiet som ansvarade för studiebesöket i Stockholmsmoskén heter Maria Larsson.

Rektor Friberg ska tala med de inblandade lärarna om hur studiebesöket gick till. Ty rektorn var inte insatt i detaljerna, varken i förväg eller i efterhand. Friberg säger att skolan årligen sänder i väg eleverna på liknande resa.

Rektorn får uppläst för sig vad som står på skolflickans blogg både före och efter besöket. Rektorn förstår att elever får inte kränkas eller tvingas sätta på sig hucklen. Inte heller får skolpojkar och skolflickor behandlas olika, där gäller likabehandlingslagen och diskrimineringslagen. Rektorn förstår även att undervisningen inte är frivillig och att betyg används som myndighetsutövning.

Med anledning av att elever kan ha kränkts i strid med skollagen, ska rektorn nu kolla upp hur allt gick till. Hon ska därefter lämna besked om vidtagna åtgärder. Friberg lovar att inte utöva obehaglig påtryckning mot skolflickan så att hennes bloggposter tas bort.

För när våren 2010 besökte försvann en skolflickas blogg efter att skolledningen förhört henne tills hon grät och skolledningen anklagade henne för att ljuga:


http://muslimskafriskolan.blogspot.com/search?q=Uppsalamosk%C3%A9n

Inga kommentarer: