2008-06-30

Muslimska skolflickor i patriarkatets RosengårdSkånska Dagbladet låter idag krönikören Alf Ronnby fortsätta med sina avslöjande utsagor om islam. Denna gång vänder han sig mot hur muslimska flickor i slöja lever i patriarkat på Rosengård:


"Men i stränga muslimska familjer accepteras det inte att flickorna och kvinnorna träffar män, som inte tillhör familjen. De får i regel inte heller bestämma vem de ska gifta sig med. Systemet att de blir bortgifta, tillämpas trots att de nu lever i ett modernt samhälle. De flickor och kvinnor, som inte lyder denna ordning, råkar illa ut.

Ju mer dessa rättrogna muslimska familjer lever isolerat i sina egna etniska och kulturella grupper (som i Rosengård), desto större är risken att de kommer att upprätthålla sina uråldriga normsystem och ociviliserade straffmetoder, inklusive dödsstraff för olydiga döttrar.
Det är lite svårt att förstå sig på hur dessa familjer ser på sig själva i vår kultur, att de kan tro att de kan fortsätta att leva som om de vore hemma i den konservativa byn i Mellanöstern.

Och att dessa fäder och söner är beredda att mörda sina döttrar och systrar för en hederssak och pga tryck från släkten (som kanske bara till viss del finns här)."


Läs hela opinionskrönikan i Skånska Dagbladet eller Norra Skåne måndag 30 juni 2008:
Inga kommentarer: