2008-06-07

Skolbarnens terrorfalafelSkolbarnen från den muslimska friskolan Ögårdsskolan äter ofta falafel på sin fritid. Så pass ofta att de kastar sig över den amerikanska kedjan McDonalds hamburgare så fort de får en chans. Ty i sina bostadsområden Rosengård, Lindängen, Holma, Sofielund, Nydala och Möllevången är det falafeln som dominerar och blir det de får äta för sina föräldrar.


Alla eleverna känner till och äter på Falafel Nr1 regelbundet. Det finns många sådana i Malmö som drivs av kusiner till varandra. Inga kvinnor arbetar på Falafel Nr1. De kanske inte har några kvinnliga kusiner? Kedjan ligger utspridd i många olika stadsdelar i Malmö.


För två år sedan kom oklara uppgifter om att den kända falafelkedjan Falafel Nr1 i Malmö, med 9 restauranger skickade pengar till rörelser i Mellanöstern. Vet fortfarande inte vilka rörelserna är. Däremot har Falafel Nr1 på Davidhallsgatan i Malmö haft inslamlingsbössa till ISM. Den svenska delen av International Solidarity Movement har följande webbsida:


Där står det om demonstrationer och evenemang samt samarbete med Palestina.


går det att läsa om hur ISM i Palestina, som får pengar från ISM i Sverige med flera länder, även samarbetar med terrorisstämplade Hamas. Att sända pengar till Hamas kan vara åtalbart. Ringde upp en Tor från ISM i Malmö, som bekräftade att det inom ISM förts fram intern kritik mot flera militanta grupper som ISM samarbetar med i Palestina. Tor berättade att de pengar ISM i Sverige inte använder själva, skickar de ner till ISM i Palestinas Gaza och Västbanken.


Ingen vet om Falafel Nr1 tar emot och skickar ner pengar till andra rörelser. Falafel Nr1 säger själva att trots att deras falafelställen i Malmö är samma kedja och drivs av släktingar till varandra, så bestämmer de enskilda restaurangerna själva över sin verksamhet. Falafel Nr1 berättar att flera av deras restauranger därför valt att inte ha insamlingsbössor till ISM, medan andra valt att ha det. Det finns däremot fler butiker som inte tillhör Falafel Nr1 som haft insamlingsbössor till ISM. Al-Aqsa köttaffär på Möllevången är en sådan butik.


Inga kommentarer: