2008-06-21

Tidning polisanmäld för hets mot muslimerI midsommar berättas att en dagstidning polisanmälts av en privatperson. Bakgrunden är att tidningen citerat uttalanden om muslimer som en politiker gjort. Den moderate politikern Lars Näslund avgår för sina uttalanden om muslimer och fler moderater hoppar av i protest. Polisanmälan mot tidningen gäller nu hets mot folkgrupp och ska lämnas över från polisen till Justitiekanslern:"2008-06-21 12:47

Kan en tidning göra sig skyldig till hets mot folkgrupp om den citerar en politiker? Frågan ställs nu på sin spets efter Lars Näslunds (m) uttalande i Örnsköldsviks Allehanda.

Lars Näslunds uttalande har vållat stor debatt. En privatperson har polisanmält Örnsköldsviks Allehanda (ÖA) för hets mot folkgrupp."


"I sin trångsynta och homofoba utläggning om Elisabeth Ohlson Wallins utställning, där Jesus porträtteras tillsammans med homosexuella och transvestiter, passade Näslund också på att attackera personer som bekänner sig till islam.

Han citerades när han, i en mycket märklig jämförelse mellan Ohlson Wallins utställning och Muhammedkarikatyrerna, konstaterade att -men vi kan ju inte bomba sönder människor som muslimerna gör-."


"Att uttalandet är idiotiskt råder det alltså ingen tvekan om.Men är det brottsligt att återge det i en dagstidning som ÖA?En anmälan har alltså gjorts, men eftersom det handlar om en publicering i en tidning faller det under Tryckfrihetsförordningen, klassas som ett eventuellt yttrande- och tryckfrihetsbrott och lämnas över till Justitiekanslern (JK).

Den person som nu hamnar i skottgluggen är ÖA:s ansvarige utgivare Jimmie Näslund."


"Om inte hans uttalanden återgetts i tidningen hade risken varit stor att Lars Näslund kunnat fortsätta som kommunpolitiker och i det tysta fått skapa politik utifrån sina åsikter."


Källa, Allehanda.se midsommardagen 21 juni 2008:Eniro nyhetssök med artiklar om Lars Näslund i kronologisk ordning med senaste uppdateringen överst:


Inga kommentarer: