2011-11-30

Skolklasser hos Islamic Centers imam Ayoub Chibli
"Besök på moské och buddhisttempel

Nov 28, 2011

Fyra klasser från skolan besökte i onsdags buddhisttemplet och moskén i Malmö. Det var ett studiebesök för kursen Religionskunskap A som religionslärarna Birgitta Davidsson och Torbjörn Sjöholm hade anordnat. Frågor rörande hurvida kvinnor borde skylla sig eller inte och vad som händer efter döden var två ämnen som diskuterades hett.

De fyra klasserna lämnade C4 vid skoldagens start den 23 november tillsammans med religionslärarna Birgitta Davidsson och Torbjörn Sjöholm."

"Efter lite shopping och lunch i Malmö centrum så begav sig bussen mot sitt andra och sista stopp på detta studiebesök. I utkanten av Malmö, en bit utanför Rosengård, stannar bussen till vid Malmös moské. Vi går skilda vägar när vi ska äntra moskén då det finns separata ingångar för män och kvinnor.

Inne i moskén tas vi emot av imamen Ayoub Chibli och prästen Torgny Anderberg, som är präst i den närliggande kyrkan i Västra Skrävlinge. De båda har haft många gemensamma uppdrag och jobbar med att försöka få bort de fördomar som finns mot islam, genom att peka på likheter mellan islam och kristendom.

Bara några minuter in på vårt besök är det dags för bönestund och vi får alla betrakta hur en bönestund genomförs. De ber alla genom att först buga sig och sedan lägga sig ner på knä på marken och vidröra marken med pannan. En annan del av bönen består av att de uppemot 40 personerna i salen ställer sig på rad framför imamen, som sjunger på arabiska, och ber på samma sätt som tidigare.

Efter bönestunden fortsatte de livliga diskussionerna om ateism och bärandet av slöja, burka och niqab. Vid dagens slut verkade alla nöjda med besöken. Tiden tycktes ha gått fortare än den egentligen gjorde och tiden tog slut långt före samtalsämnena och frågorna.

Text: Sandra Petersson"


Källa, skoltidningen D4Christian 4:s Gymnasium i Kristianstad måndag 28 november 2011:

Länken fungerar ej: http://www.defyra.se/?p=837Inga kommentarer: