2008-05-26

Inga läxplatser i muslimsk villaIbland hälsar den muslimska friskolan Ögårdsskolans elever i Malmö på hos varandra. De flesta eleverna bor i familjer med många barn. Där finns ingen plats att läsa läxan i de trånga lägenheterna i höghusgettona Rosengård, Holma, Lindängen, Kroksbäck, Nydala och Sofielund. Därför struntar eleverna i att göra läxan. Flera års överhoppad läxa ger katastrofalt dåliga kunskaper bland eleverna.


Några elever på Ögårdsskolan däremot är mer lyckligt lottade, med föräldrar som har arbete eller driver egen firma. Några få elever bor därför i svenska villor. Villorna de valt ut ligger då företrädesvis nära moskén där andra muslimer lyckats köpa sig villor under åren då priserna var låga, eller när någon sålt för att villorna runt moskén börjar köpas upp av muslimer och svenskar tenderar sälja ut för att flytta därifrån. En svensk förklarar att priserna på södra sidan av Jägersrovägen som går till moskén och Ögårdsskolan vid Islamic Center är högre än norra sidan. Svensken säger att det helt beror på att det bor fler svenskar på södra sidan och fler invandrare på norra. Så bor till exempel rektorn för Ögårdsskolan Bejzat Becirov på norra sidan av Jägersrovägen med fler muslimer.


I en av villorna bor en familj med elever från Ögårdsskolan. Man skulle tro att det var gott om plats för skrivbord och läxläsning i villan. Men icke. De tre pojkarna sover i samma rum. Rummet innehåller enbart tre sängar och ett litet bord där dator, tangentbord och mus fyller hela arbetsytan. I rummet mittemot står tre sängar för familjens döttrar som inte heller har någon plats att läsa läxan. Sedan finns ett tv-rum för hela familjen, föräldrarnas sovrum, ett uterum och ett vardagsrum.


Snarare tycks det som om muslimska familjeideal med många barn verkar hämma läxläsningen oavsett hur eleverna bor. De får ingen ro någonstans och deras föräldrar köper inga skrivbord. Men så är flickornas främsta uppgift inte heller att vara duktiga i skolan, utan att bli bortgifta tidigt med kusiner som betalar bra.


Inga kommentarer: