2008-05-04

Sd: Nej till muslimska friskolorGöteborgsposten rapporterar idag från Sverigedemokraternas riksårsmöte att de föreslår förbud mot muslimska friskolor. Andra religiösa friskolor ska tillåtas fortsätta:


"Jimmie Åkesson tycker att det ska finnas religiösa friskolor. Så länge de inte är muslimska. Att den skillnaden skulle bryta mot religionsfriheten tycker inte Sverigedemokraternas partiledare."


"När styrelseledamoten Carina Herrstedt la en motion till riksårsmötet om att i rättvisans namn ha förbud mot alla religiösa friskolor, inte bara muslimska, sa partiets styrelse nej. Att det skulle bryta mot religionsfriheten höll inte Jimmie Åkesson med om.

- Jag tycker inte det. Vi har haft kristna skolor och det har fungerat bra och dit är alla välkomna. Muslimer får, enligt många Sverigedemokrater och Jimmie Åkesson, rättigheter som inte andra får. De slipper äta griskött i skolan, kan ha speciella kläder, stoppar skolavslutningar i kyrkan och så vidare.

- Möjligheten till religionsfrihet handlar för Sverigedemokraterna om särrättigheter, säger Marie Demker, statsvetare och gästprofessor på Södertörns högskola."


Källa, Göteborgsposten 4 maj 2008:


Inga kommentarer: