2008-09-06

Korruptionsförundersökning om saudiskolresornaNu blir det en korruptionsutredning om rekogniseringslyxresan inför saudiskolresorna är att betrakta som muta och bestickning:


"I februari reste Mats Bååth, utbildningschef i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo, till Riyadh i Saudiarabien. Med på resan var hans fru och ytterligare två personer, alla inbjudna av landets utbildningsministerium.

Bodde på SAS-hotel
- Det var en rekognosceringsresa inför det planerade utbytet."

"Saudiska staten betalade hans flygresa, hotell och uppehälle under det tolv dagar långa besöket.

Däremot betalade Malmö högskola flygresan för hustru Lena Bååth, enhetschef på lärarhögskolan.

- Jag vet inte exakt hur mycket pengar det rörde sig om för min del men jag tror att flygbiljetten gick på 8 000 kronor, säger Mats Bååth.

De bodde på Sas Radisson hotell i centrala Riyadh. Ett femstjärnigt lyxhotell i klass med Ritz i London och Carlton i New York. Snittpriset för ett dubbelrum ligger på cirka 1 700 kronor per natt."


"Hemma i Sverige fortsatte han och föreningen Spiritus Mundis att planera för resan. Trots stark kritik blev resan verklighet i slutet av april.

Hade full lön

Elever och lärare från stadsdelen Limhamn-Bunkeflo fick ta ledigt från skolan respektive ta tjänstledigt utan lön. För eleverna innebar det att de var oförsäkrade av kommunen under resan.

Själv fick Mats Bååth när han reste på sin rekognoscering till Riyadh full lön.

Polisanmälan avser misstänkt muta och bestickningsbrott. Ärendet ligger nu hos riksenheten mot korruption vid åklagarmyndigheten i Stockholm."


Källor:

Kvällsposten, Expressen och Göteborgstidningen torsdag 4 september 2008:Johan Hultgren var den ansvarige handläggaren på Skolverket som utredde anmälningen mot saudiskolresorna:
Samma torsdag 4 september 2008 som KVP, Expressen och GT publicerade artikeln ovan om förundersökning om mutbrott, så besökte Justitiekanslerämbetet bloggen Muslimska friskolan och läste flera bloggposter. Justitiekanslerämbetet hade hittat till bloggens poster om saudiskolresorna genom att via sökmotorn Google slå på Skolverkets handläggare i ärendet:

"johan hultgren skolverket"


Varför är JK intresserad av saudiskolresorna och vill se vad som skrivits om Skolverkets handläggare i ärendet?


Inga kommentarer: