2008-09-10

Lärare avslöjar klass 9As bluffbetygEn gymnasielärare som nu har en av eleverna från TV-seien klass 9A, avslöjar hur överbetyg getts till eleverna från högstadiet på Johannesskolan i Malmö förra terminen. Så här står det idag på sidan 2 i tidningen City Malmö/Lund onsdag 10 september 2008:


"Lärare hänger ut kändiselev

MALMÖ Efter att "Klass 9a" i måndags utsågs till Årets dokumentärprogram på tv-galan Kristallen kommenterades serien flitigt på Sydsvenskans webb.

En av skribenterna - som sa sig vara lärare på gymnasiet för en av klass 9a-eleverna - sågade superpedagogerna i serien med motiveringen att hennes elev var sämst i klassen trots betyget MVG i det aktuella ämnet.

Men att hänga ut eleven på internet är inget brott.

- Lärare har ingen sträng tystnadsplikt, men man måste ta hänsyn till om man riskerar kränka någon. Det blir en fråga om etik, säger Peter Gröndal på Skolverket."


Källa, City Malmö/Lund sidan 2 10/9 2008Här är länken till artikeln i Sydsvenskan som det handlar om. Även en del andra kritiska röster står kvar, men citerar nedan gymnasielärarens inlägg:
I
I
"klas 9a är ett skämt.
Jag jobbar på en gymnasieskola i malmö, en av eleverna som gick i klass 9a, inga namn nämnda. men i början av klass 9a hade IG i mattematik och efter superpedagogernas omvandling hade eleven MVG. Eleven skrev diagnostiskt prov här på gymnasiet, och resultatet var att han hade sämst resultat i klassen. Som lärare i Mattematik har jag genomskådat superpedagogerna i klass 9a.
Matteläraren. - Malmö 2008-09-09 10:43"
I
I
Källa, kommentar till Sydsvenskans artikel 9 september 2008:


Annan aktuell länk om muslimsk skolflicka från tv-serien som chattar om ramadan:Tack, du modige gymnasielärare som avslöjar den betygsbluff som blint gör att denna tv-serie får styra hela skoldebatten. Malmös skolkommunalråd har infört betyg på lärare efter denna tv-serie. Hela skolsverige undrar vad de gör för fel och försöker rätta sig efter tv-serien med hårdare krav på redan utarbetade lärare. Det du gymnasielärare sätter fingret på är att åtminstone en av "superlärarna" satt orättvist högt betyg, vilket avslöjas enkelt när eleven gått vidare till dig på gymnasiet.


Varför ska enbart tidningen City Malmö/Lund ha en liten notis om detta avslöjande du gjort? Sydsvenskan skriver inget om det i sin nätupplaga och ingen annan tidning nämner heller saken. Ska hela skolsverige fortsätta luras av "superpedagogernas" bluffbetyg? Hade eleverna inte fått dessa bluffbetyg, så hade tv-serien inte satt griller i huvudet på politiker och ingen Kristallen hade heller tilldelats programmet.


Själva syftet verkar vara att visa för hela landet att invandrartäta skolor visst går att lyfta. Men efter detta avslöjande undrar man om det är sant? Kanske var det endast falsk propaganda från propagandamonopolet Sveriges Television. Se även hur man bluffade redan innan programmet sändes:
Inga kommentarer: