2008-09-18

Säljer tantskor i källareIkväll 18/9 2008 sände SVT dokumentären om vad som hänt med eleverna från Johannesskolans klass 9A:
En som intervjuas är den muslimske eleven Mahmoud. På programmets hemsida syns han till vänster på bilden i rosa keps och rutig tröja:


Mahmoud får frågan vad han gör om 10 år. Han svarar att han tror att han jobbar. Många av de andra eleverna svarade att de tror de har åkt jorden runt eller sysslar med sitt drömyrke. Varför verkar då Mahmoud inte ha så stora framtidsplaner eller drömmar?


Kanske för att SVT inte velat filma vad Mahmoud gör redan nu. Han jobbar. På onsdagskvällar och lördagar och söndagar säljer han som 16-åring begagnade damskor i ett krypin i en källare. På Malmö lopp- och prylmarknad i källaren under ICA Supermarket på Södra Föstadsgatan i Malmö återfinns han tre dagar i veckan. Det ligger 150 meter från Johannesskolan, så SVT kan inte skylla på att de inte har resurser att ta sig dit. Där hyr främst invandrare, muslimer, hitresta polskor och kineser vars några få kvadratmeter för att sälja stöldgods och kasserade prylar.


I den första gången bakom lite hönsnätinramning står Mahmoud och hans småbröder. På golvet står gamla damskor för tanter. På hyllan några uttjänta elektroniska produkter som ingen vill handla. 3 unga tjejer kommer in i Mahmouds hönsnätsbur. De skrattar åt de löjliga tantskorna och provar dem för att se hur fåniga de ser ut i dem. Sedan går de skrattande därifrån och lovar Mahmoud att återkomma för att prova tantskorna en annan gång igen. Veckan efter har Mahmoud tagit bort alla tantskorna. Inga skor finns kvar alls. Kanske skämdes han för dem inför de jämnåriga tjejerna.


Varför rapporterar inte SVT om detta när de följer upp vad som hänt med klass 9A? Varför vill de inte filma detta muslimska barnarbete för Mahmoud och hans minderåriga syskon? Eller anser inte SVT att Mahmouds karriär som försäljare av tantskor är en framgång för vad "superpedagogerna" anses ha uppnått med eleverna? Ska Mahmoud sluta som den hunsade låglöneslaven och damskoförsäljaren Al Bundy i komedin Våra värsta år? Är det förklaringen till att alla de andra eleverna fick mer utrymme än Mahmoud i kvällens dokumentär?


Svenska Dagbladets artikel torsdag 18/9 2008 om kvällens dokumentär:


Inga kommentarer: