2008-09-10

Vindsmoskén på BragegatanBragegatan i Malmö vid cykelstigen mellan Södervärn och Ystadvägen finns en läskgrossist. Sedan ett tiotal år tillbaka importeras läsk och andra drycker från Tyskland. En strid ström av arabiska småbutiksägare från hela Malmö anländer i sina skåpbilar för att köpa till sig flak av läsk. Inne på kontoret fäller en muslimsk man med skägg upp sin laptop. Han ser misstänksam ut när någon svensk går in på lagret eller in i hans lilla kontor på några kvadrat. Där tar han emot pengar i en liten låda.


Klockan 18 brukar han stänga grindarna. Då kommer inga fler araber för att köpa av hans lager. Affären är stängd. Tror folk. Men sedan några år tillbaka händer det att parkeringen är överfull med bilar mitt i veckan sent på kvällen. Vem där? Ingen syns till. Några smyger in runt hörnet genom en gånggrind istället för den stora entréns grindar. Vart tar de vägen när det är släckt i grossistlokalen?


Inga ljus syns tända. Men innanför plåttaket har de inrättat en insynsskyddad vindsmoské. Där samlas muslimska män med långt skägg. De samlar in pengar som går iväg till Afghanistan. De talar om hur de sänder iväg dollar till de stridande. Flera vittnen berättar för bloggen Muslimska friskolan om vad som försiggår i lokalerna.


Ikväll onsdag 10 september 2008 var en sådan dag med många bilar parkerade utanför, sent efter att grossisten stängt. En malmötidning har velat avslöja vindsmoskén, men vågade inte besöka den.

Inga kommentarer: