2008-09-22

Kvinnor kvoteras till polispiketenMetro berättar idag att ingen kvinna lyckades antas till polisens piketstyrka. Därför har polisledningen nu bestämt sig för att kvotera in dem i polispiketen. Vem som någonsin har fått hjälp av polisens piketstyrka, är missnöjd med att det bara är män i piketstyrkan? Stockholms länspolismästare och före detta dagisfröken Carin Götblad, anser att fyskraven är för höga och vill sänka dem för att få in fler kvinnor i polispiketen:"Nu ska kvinnorna ta sig in i polispiketen

Piketen – den sista utposten med bara män inom poliskåren. Nu får sex kvinnliga poliser möjlig­het att jobba ett år i Stockholmspiketen. Pressen är hård på de första kvinnorna i piketen. De arbetsroterar under ett år utan piketutbildning. Ett par veckor efter att de trätt i tjänst vill ingen av dem ställa upp på en intervju eller bild i Metro.
– De blir lätt häcklade när de kommer till sina ordinarie arbetsplatser. Det är inte killarna här som står för motståndet, säger Christer Birgersson, chef för Stockholmspiketen.


I våras gick tio poliskvinnor en särskild preparandutbildning. Ingen antogs till piketutbildningen.
Länspolismästare Carin Götblad anser att de fysiska kraven är för höga.
– I dag är det väldigt få saker vi löser med råstyrka. Det gjorde vi för tio år sedan. Nu löser vi svåra situationer genom förhandling. Vi måste tänka smart, säger Carin Götblad.


Piketens utbildningschef Jöran Stålhane Thell håller inte med.
– Det är inte särskilt svåra fystest. Tre kvinnor tog sig förbi dem vid förra rekryteringen. Vi kan inte heller ge avkall på styrkan. Även om vi har duktiga förhandlare behöver vi ibland göra inbrytningar. Det är därför vi finns, säger han.""Bakgrund Ingen kvinnlig polis antogs

Piketpolisens grundutbildning i Stockholm är 14 veckor. Inför förra rekryteringen gick 10 kvinnliga poliser preparandutbildning i 16 veckor. När ingen antogs beslutade polisledningen i Stockholm att sex kvinnor ska ingå i insatsstyrkan genom arbetsrotering under ett år. Därefter kan de söka till grundutbildningen."


Källa, Metros förstasida och sidan 2 måndag 22 september 2008:


"Det råder hård konkurrens för de som vill börja polisutbildningen nästa år. Förra veckan gick ansökningstiden ut inför höstterminen 2009. Sammanlagt 6 888 sökande konkurrerar om 350 platser.
Polisutbildningen fortsätter att locka många intresserade. När ansökningstiden för polisutbildningen som börjar höstterminen 2009 gick ut den 15 september hade 6 888 ansökningar kommit in. Av dem var:
2 657 kvinnor (38,6 procent)
1 481 med invandrarbakgrund (21,5 procent)"
Källa, Rikspolisstyrelsen måndag 22 september 2008:

Inga kommentarer: