2008-09-11

Nordiska skolor mot ramadanFör tre dagar sedan skrev bloggen om hur Vivallaskolan i Örebro anser det negativt för skolarbetet med muslimska fastan under ramadan:


"11:45 onsdag 3 september 2008
Skolan vill veta vilka som fastar
Vivallaskolan i Örebro har skickat brev till alla muslimska elevers föräldrar, för att få reda på om barnen ska fasta nu under ramadan. Det är viktigt att skolan vet om det, tycker rektor Fredrik Nordvall, som flera gånger fått kalla in föräldrar och bett dem säga åt barnen att avbryta fastan.

Skolarbetet måste fungera, är Vivallaskolans inställning, men skolsköterskan Marie Eriksson-Fursth får varje år ta emot unga tjejer som har ont i huvudet och är trötta för att de varken äter eller dricker så länge solen är uppe.

Mer än hälften av de muslimska eleverna i årskurs sju till nio fastar under ramadan, som inleddes i början av veckan och pågår i en hel månad."
Källa:I Danmark berättar tv-nyheterna idag om en strängare linje:


"Odenses skolebørn skal ikke faste
Dagens datum: 11-09-08

Børnene i odenseanske skoler skal ikke længere faste under Ramadanen. Det er holdningen i Børn- og Ungeudvalget i Odense. Derfor vil de nu lægge pres på kommunens skoler, så der kan skrides ind over for de børn, der faster under den muslimske højtid, skriver DR Fyn.

"Det her handler ikke alene om skole­politik, men også om sundhedspolitik og om børn i voksealderen, som skal være i stand til at lære noget. Uanset hvordan man vender og drejer det, kan børn ikke lære noget, hvis de ikke indtager føde," siger rådmand Jane Jegind (V) til DR Fyn.

Skolechefen Jørgen Schaldemose informerer skolerne om udvalgets holdning på et møde den 18. september."

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-15444471.html

Inga kommentarer: