2008-09-06

Mats Bååth friad från misstankeKvällsposten hade idag 6/9 2008 en artikel där utbildningschef Mats Bååth frias från alla misstankar om att någon muta skulle ha varit inblandad med hans och hustruns resa till Saudiarabien:


"MALMÖ. Utbildningschefen Mats Bååths resa till Saudiarabien var inte en muta. I går lades förundersökningen ner.

I våras lät sig Mats Bååth, utbildningschef i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo, bjudas på en resa till Saudiarabien av det saudiska utbildningsministeriet. Resan arrangerades av en förening som ville ha i gång ett elevutbyte.

En anonym anmälare har hävdat att resan var en muta.
Håller inte med

Men åklagaren håller inte med.

- Jag kan inte se att saudiska staten skulle ha något vinstintresse med att betala resan, säger Nils-Eric Schultz, statsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

- Det verkar som om de velat ha elevutbytet och att då ordna en rekognosceringsresa är inte så märkligt.

Mats Bååth var själv förvånad över anmälan.

- Det är jätteskönt att få det här beslutet, säger han."


Källa, Kvällsposten lördag 6 september 2008:

http://www.malmo.com/swedish/newsaboutmalmo.asp?newsID=112483


Se även torsdagens artikel i Kvällsposten 4/9 2008:
http://www.kvp.se/Nyheter/1.1288818


Bloggpost om torsdagens artikel i Kvällsposten:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/09/korruptionsfrunderskning-om.html


Grattis Mats Bååth! Nu är det klarlagt att inget fel gjorts. Det innebär att Mats Bååth bör slippa ta emot kritik. Skolverket valde däremot att kritisera att limhamnslärarna inte fick åka på skoltid, men att fosielärarna fick göra det.


Däremot är det lite märkligt att statsåklagaren inte kan se något vinstintresse som saudiska staten skulle göra. Själva syftet med elevutbytet var väl att visa upp en bättre bild av Saudiarabien så att fler länder väljer att öka eller bibehålla sin oljehandel med landet. Elevutbytet som pr-resa har lett till att ett svenskt oljebolag med saudiskt ägande tyckt det varit ekonomiskt försvarbart att sponsra. Varför, om inget vinstintresse finns? Wallenbergssfären har kunnat knyta nya affärskontrakt med Saudiarabien i samband med resorna. Varför, om inget vinstintresse fanns? I torsdagens Kvällsposten lyckades Mats Bååth intala tidningen att rekogniseringsresan var för att kolla säkerheten inför skolbarnens eventuella resa till Saudiarabien. Är Mats Bååth helt plötsligt säkerhetsexpert i ett land han aldrig tidigare besökt? UD hade avrått från resor till Saudiarabien. När det blev klart att elevutbytet skulle ske ändrades argumenten till att hundratals affärsmän dagligen besöker Saudiarabien för att de måste. Men, javisst ja, enligt statsåklagaren fanns inget vinstintresse med elevutbytet. Varför ska då besökets säkerhet jämföras med den mest vinstintresserade yrkesgruppen som finns, nämligen affärsmäns?


I USA är Barack Obamas vallöfte till väljarna att inom några år göra sig fria från oljeberoendet från Mellanöstern. Varför skulle inte saudiska staten ha allt intresse av att betala en struntsumma där svenske kungen tar emot elevutbytet och Sverige fortsätter importera världens viktigaste handelsvara och behåller sitt oljeberoende för miljarder till Saudiarabien? Hur lätt är det inte för Mats Bååth som ansvarig tjänsteman att godkänna ett elevutbyte efter att ha fått 12 dagar på lyxhotell för sig och sin fru i ett exotiskt land på betald arbetstid mitt i det svenska februarisnöovädret? För det fanns nämligen inget beslut om elevutbytet innan han åkte. Det beslutet fattade han efter att han kom hem från lyxresan. Mats Bååths medbjudna hustru kom lämpligt nog fram till åsikten att saudiska kvinnor inte är förtryckta. Vilket hon spred ut i media. Åsikten torde inte delas av någon levande själ utanför Saudiarabien.


Varför ska någon som rekogniserar hysas in på ett femstjärnigt hotell? Hur jobbigt var det att skaka hand med saudiska kungahuset? Ingick poolbad och lyxmiddag hos ambassadören Jan Thesleff för paret Bååth, precis som för föräldrarna som också bjöds dit helt utan vinstintresse? Om det nu inte fanns något vinstintresse alls för saudiska staten, varför betalade de elevutbytet alls? Något motiv måste finnas. Annars skulle saudiska staten kunna dela ut gratisresor till alla svenskar.


Hoppas verkligen att statsåklagare Nils-Eric Schultz teori håller, för då kan Malmö stad permanenta elevutbytet. Varför inte skicka iväg en skolklass per år till Saudiarabien på saudiska statens bekostnad som ju inte har något vinstintresse alls? Något som är bra ska väl inte behöva sluta i år?


Eller, så har statsåklagaren enbart följt samma direktiv som alla andra åklagare fick från sin arbetsgivare från och med år 2003. Uppmaningen var att lägga ner så mycket de kunde. Kvar skulle enbart vara att gå till åtal med mål om narkotika, grova våldsbrott, grova ekobrott samt dråp och mord. För övriga ärenden finns inga pengar att utreda. Slår vad om att statsåklagaren max har lagt ner 5 minuter på att läsa igenom ärendet och därefter lagt ner det. Han sitter dessutom i Stockholm där inga tidningar skrivit om saudiskolresorna och ingen debatt synts. Så någon bakgrundskunskap har han inte. Om statsåklagaren inte ser något vinstintresse så bör han inte arbeta som åklagare. Det hade varit en annan sak om han lagt ner ärendet med motiveringen att motiv eller vinstintresse kan vara svåra att leda i bevis. Och i så fall först efter att han satt sig in i ärendet och hållit förhör. Nu begriper han förmodligen inte något om fallet eftersom han inte kan se något vinstintresse. Det sladdrar om att han inte satt sig in i fallet överhuvudtaget.


Den store vinnaren är emellertid Henrik Melius hos föreningen Spiritus Mundi. Han har nu fått svart på vitt om att hans affärsidé är fullt laglig. Dessutom har han fått både svenske kungen och saudiska kungahuset att medverka. Utrikesdepartementet och Sveriges ambassadör i Saudiarabien, Jan Thesleff, stöttar upplägget. Hittills har Spiritus Mundi enbart testat upplägget på Malmö kommun. I stockholmstrakten har några småprojekt hållits. Nu kan Henrik Melius fortsätta tjäna pengar på samma slags utbyte mellan oljearabländer och över 250 svenska kommuner till. Det räcker väl som försörjning fram till pensionen. Allt som behövs är att få utbildningschefen i varje ny kommun att motvilligt gå med på att låta sig flygas gratis till ett exotiskt land i höstrusket och ta in två veckor på lyxhotell för arabiska oljepengar.


Bloggen Muslimska friskolan uppmanar alla intresserade att syna bluffen med statsåklagarens omedelbart nedlagda förundersökning. Ta kontakt med hans sekreterare och be att få utredningen hemskickad gratis! Titta efter vilka dokument eller efterforskningar som statsåklagaren bygger på när han säger sig inte se några vinstintressen. Om det inte finns något material så har statsåklagaren bara hittat på och gissat sig till sitt beslut efter fritt tyckande. Det är inte värdigt en rättsstat.

Inga kommentarer: