2009-09-13

Nordea lämnade ut uppgifter om Islamic CenterBanken Nordea har tvingats lämna ut uppgifter till Ekobrottsmyndigheten om den muslimska friskolan Ögårdsskolans skolbussverksamhet benämnt IC Fond Rädda Barnens Liv. Materialet är med i förundersökningen som förhandlas i domstol 27 oktober 2009 angående grovt bokföringsbrott.


9 oktober 2007 avslöjade Sydsvenskan att Islamic Centers skolbussar förorsakat polisutredning för olaga yrkesmässig trafik:Bloggen Muslimska Friskolan skrev om Ögårdsskolans mystiska skolbusstrafik vid moskén i Malmö i två bloggposter hösten 2007:
Ögårdsskolan ville hålla fonden hemlig och lyckades med det tills nu, när förundersökningen fick ut uppgifterna:


Så här stod att läsa i bloggposten redan 16 september 2007:


"Eleverna på skolan undrar varför Plusgirokontot heter ungefär så här: XX Fond Rädda barnens liv. Bokstäverna XX står i stället för den förkortning som brukar användas.

Vissa elever är rädda för att skolledningen ska stoppa pengarna för bussningen i egen ficka. Lärare på skolan säger att Plusgirokontot förmodligen heter så för att de tror att de inte får ta ut avgifter på en skola. Men på Skolverket vill man ha in ärendet för prövning, eftersom liknande inte förekommit. Med reservation hänvisar Skolverket till att denna avgift borde prövas av Länsrätten eller Länsstyrelsen. Den välkända organisationen Rädda Barnen är intresserade av varför skolans Plusgirokonto för bussavgifter påminner om deras insamlingskontonamn. Skolan har valt att inte offentligt registrera Plusgirokontot."


Källa, bloggen Muslimska Friskolan 16 september 2007:I den offentliga förundersökningen dyker den hemliga fonden upp på sidorna 31 - 33. I bilagorna återfinns ännu fler detaljer och utdrag från den hemliga fonden IC Fond Rädda Barnens Liv. Där står både summor, datum, saldo, muslimska elevers namn samt deras föräldrars namn och konton. Allt med hjälp av banken Nordea.


Det börjar på sidan 31 i förundersökningen där ett kontonummer innehas av den hemliga fonden som ingen kan lista ut vad den har för funktion. Nordea berättar för Ekobrottsmyndigheten att kontot innehas av den hemliga fonden. Uppgifterna lämnas ut av Nordeas kontaktperson för myndigheter i Stockholm.


Förfrågan till Nordea kom från Ekobrottsmyndighetens utredare i Malmö. Diarienummer i ärendet är:

EB 307-08

Förfrågan gjordes 2 december 2008.


På sidan 32 i förundersökningen klargörs uppgifterna:

De som disponerar kontot:

IC Fond Rädda Barnens Liv
Jägersrovägen 90
212 37 i Malmö är:

1. Bejzat Becirov med telefon till moskén 040-228320
samt
2. Lejla Mirojevic med samma telefon till moskén vid Islamic Center 040-228320

Firmatecktnare 1996-04-02 är Bejzat Becirov.


På sidan 33 i förundersökningen konstateras 18 mars 2009 att innehavare av ett annat plusgiro är IC Fond Rädda Barnens Liv.


IC i fonden står alltså för Islamic Center, som alla nu kan räkna ut.

Inga kommentarer: