2009-09-27

Socialdemokrat tror att Rosengård ska bli som SaudiarabienLedande s-kvinnor i Sverige anser nu att muslimska kvinnor i slöja och vägran att ta i hand, kan leda till att Rosengård blir som Saudiarabien:"Extremreligiösa regler används för att hålla kvinnor i en underordnad ställning, anser Nalin Pekgul och riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S), bägge med muslimsk bakgrund.

Tillsammans med riksdagsledamöterna Carina Hägg (S) och Carina Ohlsson (S) och andra medlemmar i Socialdemokraternas kvinnoförbund vill de markera mot sedvänjor som att bära heltäckande slöja eller vägran att skaka hand.

Nalin Pekgul:

– Skolor ska inte acceptera det. Det signalerar avståndstagande och brist på respekt.
Maryam Yazdanfar:

– Om det varit den bärande delen av religionen hade jag kunnat acceptera det. Men så är det inte.
Nalin Pekgul tackar rektorn på Åsö vuxengymnasium i Tensta för beslutet att stänga av barnskötarstudenten Alia Khalifa, som bär nikab – en heltäckande slöja som bara visar ögonen.

– Många rektorer med svensk bakgrund vågar inte ta sådana beslut. De är rädda att utpekas som rasister."

"Alla socialdemokrater är inte överens med Pekgul och Yazdanfar. På debattsajten Newsmill får de mothugg av SSU:s ordförande i Skåne, Petra Bergquist, som tillsammans med andra SSU:are skriver att slöjan – ”trots sin kontrollfunktion” – kan hjälpa kvinnor.

”Börjar vi införa slöjförbud på skolor, universitet och arbetsplatser för att frigöra kvinnor från det förtryck som många så starkt förknippar med slöjan kanske vi istället försvårar deras tillgång till dessa institutioner”, skriver de.

Nalin Pekgul köper inte argumentet. Problemet är snarare att samhället är för undfallande, menar hon.

– Snart blir livet i Rosengård och vissa andra förorter som i Saudiarabien och Iran."Källa, Sydsvenskan lördag 26 september 2009:Läs om Nalin Pekguls positiva inställning till omskärelse av muslimska pojkar i Aftonbladet 10 mars 2007:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article411313.ab

Inga kommentarer: