2009-09-21

Broderskapare i bråk med Skånepartiet om Islamic CenterDen kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsen har skickat ett mejl till Skånepartiet. Det lästes upp i närradion idag måndag 21 september 2009 av partiledaren Carl P Herslow. Broderskapsrörelsens pressekreterare Anna Ardin krävde i mejlet att Skånepartiet skulle ta bort följande två uppgifter på sin blogg:


"Sveriges kristna socialdemokraters förbund, även kallat Broderskapsrörelsen, höll i år sin kongress hos Islamic Center i Malmö, som torde ha fått rejält betalt för lokalupplåtelsen."

Källa, Skånepartiets blogg 4 september 2009:


Herslow förklarade i närradion att det tänkte partiet inte göra eftersom uppgifterna i bloggposten är hämtat ur Skånska Dagbladets artikel om saken. Herslow undrade varför Broderskapsrörelsen inte förmått Skånska Dagbladet att ändra artikeln som är källan. Herslow tolkade uppmaningen som så, att när Skånskan skrev om händelsen såg det bra ut för Broderskapsrörelsen att de haft kongress i moskén, eftersom det kan locka fler muslimska röster till socialdemokraterna. Men när det stod kritiskt om samma händelse hos Skånepartiet, så passade det inte Broderskapsrörelsen.Jämför nu med artikeln i Skånska Dagbladet:


"Broderskapsrörelsen håller sin kongress i moské

2009-07-30 22:37 MALMÖ"

"– Det handlar om att vara politiskt medveten om den religiösa värdegrund man står på. Här enas vi genom politiken oavsett religion, det handlar om solidaritet genom politiken snarare än om religion, säger Adrian Kaba.

Målet med kongressen är inte att komma fram till något avgörande under de fyra dagarna utan att se till framtiden och utveckla arbetet. Att kongressen där tro och politik går hand i hand hålls i moskén i Rosengård är en känslig sak. Det finns många motsättningar, inte bara inom socialdemokraterna, utan från andra troende, både muslimer och kristna som inte anser att politik och religion hör i hop."


Källa, Skånska Dagbladet 30 juli 2009:På bilden till Skånskans artikel ses kongressdeltagarna fotograferade inne i Islamic Centers muslimska friskola Ögårdsskolans gymnastiksal vid moskén i Malmö:


Bloggen Muslimska Friskolan fick ikväll måndag 21/9 2009 ett samtal med Broderskapsrörelsens pressekreterare Anna Ardin (utbildad statsvetare) som sänt mejlet till Skånepartiet:

"Anna Ardin
Press- och politisk sekreterare
08-545 55 332 / 073-390 70 17"

Källa:Bloggen Muslimska Friskolan frågar idag 21/9 Anna Ardin om Skånepartiet svarat Broderskapsrörelsen.

Ardin säger att Skånepartiet mejlat henne tillbaka att de inte tänker ta bort uppgifterna på sin blogg så länge Skånska Dagbladet inte ändrar sina uppgifter.

Ardin lägger därefter till att bloggen Muslimska Friskolan också skrivit att Broderskapsrörelsen var i moskén:


"Bloggen Muslimska Friskolan fick strax innan midnatt tag i kongressgeneral Daniel Carlstedt hos Broderskapsrörelsen. Carlstedt berättar för bloggen att själva kongressen hölls i Rådhuset i Malmö. Därefter gick färden idag 30 juli 2009 vidare till Islamic Center vid Jägersro, säger han. Carlstedt berättar att ett seminarie om religiös tro och de motsättningar som finns idag hölls i den stora moskén. Han berättar vidare för bloggen att idén att hålla ett seminarie i moskén kom från Islamic Center och Broderskapsrörelsen tillsammans. Islamic Center bjöd därefter in Broderskapsrörelsen till sina lokaler."


Källa, bloggen Muslimska Friskolan 30 juli 2009:


Under Kongress 2009 har Broderskapsrörelsen lagt ut flera bilder från besöket i moskén hos Islamic Center:


31 juli 2009 länkar Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud allra först till den artikel i Skånska Dagbladet som presstalesmannen vill ha ändrad:

"Vi har nu öppnat en bildbank!

På denna bildbank kan journalister, bloggare och andra kostnadsfritt ladda ner bilder från Broderskapsrörelsen och på våra företrädare för att använda i sammanhang där vår rörelse omnämns. Det finns redan nu ett antal bilder från vår kongress här i Malmö, och så småningom kommer fler bilder att läggas upp där.

Skånska dagbladet, Norrländska socialdemokraten, AiP, Dagen, Helsingborgs dagblad, Nyheterna (Oskarshamn) är förresten några som kommenterat Broderskapsrörelsens kongress hitintills."

Källa:


Dagen innan, 30/7 2009 skrev Weiderud så här på sin blogg:

"Klockan 19 ikväll torsdag den 30 juli är över 200 personer från kongressen, S-föreningen i Rosengård och andra kristna och muslimska vänner inbjudna till moskén i Rosengård (Islamic Center) för ett politiskt och religiöst samtal.

Vi äter middag tillsammans, och samtalar runt borden, kanske tar några en promenad genom Rosengård. Kvällen avslutas i moskén med en interreligiös ceremoni som leds av Jonus Latifov, moskéns imam och Marta Axner, präst i Svenska kyrkan, vid 21.30."

Källa:


Bloggen Muslimska Friskolan frågar Anna Ardin om hon även kontaktat Skånska Dagbladet, eftersom Skånepartiet bygger sina uppgifter på deras artikel.

Ardin säger att det har hon gjort, men Skånskan har inte svarat på hennes mejl.

Bloggen Muslimska Friskolan frågar därefter Ardin om hon kontaktat bloggen Muslimska Friskolan. Hon säger att det har hon ej gjort beroende på att bloggen Muslimska Friskolan skrev när kongressen ägde rum i månadsskiftet juli/augusti 2009, medan Skånepartiet i en ganska ny bloggpost från september återupprepat de felaktiga uppgifterna i Skånska Dagbladet.

Bloggen frågar då Ardin varför hon inledningsvis i samtalet nämnde bloggen Muslimska Friskolan, om det var länge sedan den skrev om fenomenet.

Ardin svarar att Broderskapsrörelsen bevakade vad som skrevs om kongressen när den ägde rum, och då var bloggen Muslimska Friskolan en aktör som skrev mycket.

Ardin säger att de som skrivit inte verkar förstå vad en kongress är.

Bloggen frågar då varför hon är så upprörd över gamla skriverier, om någon medlem i Broderskapsrörelsen tagit illa upp?

Ardin säger att ingen medlem hört av sig alls, men att hon ska bevaka allt som skrivs om kongressen. Hon säger därefter att de som skrivit om Broderskapsrörelsens kongress 2009 främst är bloggen Muslimska Friskolan, Skånepartiet och sverigedemokrater. Ardin säger att dessa hittat på lite extra som inte är sant.

Bloggen ber Ardin att själv berätta hur det gick till så att allt blir rätt.

Ardin förtäljer då att kongressen hölls i Rådhuset i Malmö. I moskén hölls bara en dialog och maten intogs där.

Dialogen var med muslimer.

Ardin säger att det är korrekt att Ögårdsskolans gymnastiksal användes för att äta i.

Men Ardin säger att Skånepartiets uppgifter om att de betalat Islamic Center för moskébesöket eller maten är fel.

Hon säger att lokalerna inte kostade något, eftersom Islamic Center bjöd in Broderskapsrörelsen.
Ardin berättar vidare att maten kom från en cateringfirma utan att Islamic Center tjänade på det.

Hon säger att cateringfirman inte heller gjorde någon vinst, eftersom den bara ville ha betalt för råvarorna. Råvarorna kostade 50 kronor per person.

Bloggen frågade då vad det var för cateringfirma som inte vill ha betalt mer än för råvarorna.

Ardin säger att hon inte vet. Att det var de från Malmö som föreslagit den för att de känner till den sedan tidigare.

Ardin får frågan om varför man valde Islamic Center som ju ska i domstol.

Hon svarar att det kände Broderskapsrörelsen inte till när de bokade in besöket.

Bloggen frågar om de med vetskapen om tvistemålet som Islamic Center var i och åtalet om grovt bokföringsbrott påverkar framtida samarbete med moskén i Malmö.

Ardin säger att Broderskapsrörelsen inte har planerat in fler besök i Islamic Centers moské. Hon säger att det är olyckligt att Islamic Centers VD står inför åtal.Flera frågor reddes alltså ut i samtalet idag mellan bloggen Muslimska Friskolan och Broderskapsrörelsens presstalesman och politiske sekreterare Anna Ardin. Men två frågor kvarstår:

Vad är det för en skum cateringfirma som bara vill ha betalt för råvarorna till det ringa priset av 50 kronor per kuvert? Och vem fixade den kontakten, uppgörelsen eller skrev beställningen?

Ardin, Broderskapsrörelsen eller annan som känner svaret får gärna melja det till bloggen.


Den interreligiösa andakten i moskén vid Rosengård är inskriven i Broderskapsrörelsens program för kongressen 2009:
I
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/Sveriges-Kristna-Socialdemokrater---Broderskapsrorelsen/Kongress-2009/Kongresshandlingar/Preliminart-program/

Inga kommentarer: