2010-03-22

Björklund uppmanar skolbarn tipsa om islamister i klassen


"I boken Understanding Violent Radicalisation har Sveriges mest kände terrorspecialist Magnus Ranstorp samlat en rad studier av terroriströrelser och så kallade jihadister i Europa, det vill säga våldsbenägna muslimska grupper, beredda att genomföra heligt krig, jihad. Och man konstaterar: terrorismen har slagit rot i Europa. Men är det från Afghanistan den har spritt sig och i så fall hur?

Det oroar Magnus Ranstorp och hans inbjudna kolleger, bland dem både yrkespoliser och samhällsvetare, att det pågår en radikalisering bland unga muslimer i Europa. I Storbritannien spionerar polisen på radikala imamer och moskéer, man avlyssnar telefoner, granskar internettrafiken, slår in dörrar och arresterar människor. I Sverige har Säpo fått i uppdrag att bevaka våldsbenägna radikala muslimer. Jan Björklund hoppas att angivare ska tipsa om radikala klasskamrater i svenska skolor."
"Vad är det då för idéer som appellerar till vissa unga europeiska muslimska män? Vad finner de hos radikala imamer, vad är det som predikas i de moskéer som polisen övervakar?"


Källa, Sveriges Radio P1 OBS måndag 22 mars 2010:


Lyssna till Björn Kumm som läst Ranstorps bok. Inslaget är mellan 6.21 - 14.42 in i radioinslaget:
http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?type=latestbroadcast&Id=503Här kan du läsa om samt en del i boken Understanding Violent Radicalisation, redigerad av Magnus Ranstorp:

Björn Kumms bok Terrorismens historia:


Inga kommentarer: