2010-03-30

Journalister vill ostört intervjua terroranknutnaJournalistförbundet tror att SÄPOs registerkontroll av journalister vid kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop kan strida mot grundlagen:


"Svenska journalistförbundets (SJF) ordförande Agneta Lindblom Hulthén är kritisk till begäran."

"Hon befarar också att meddelarskyddet och källskyddet kan vara i fara, eftersom man kan få reda på vilka journalisterna har intervjuat genom att titta på vilka de haft kontakt med.
- Det kan ju hända att man haft kontakt med någon med terroranknytning i jobbet. Man kan ifrågasätta om den här kontrollen är i enlighet med grundlagen, säger Agneta Lindblom Hulthén till SvD.se.

Dessutom är Lindblom Hulthén kritisk mot att Säpo ska kunna förbjuda journalister att jobba på bröllopet och på så sätt lägga sig i redaktionella beslut."


Källa, Svenska Dagbladet tisdag 30 mars 2010:"Säpo vill terroristkolla de som jobbar med kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop."

"Personerna kommer att kontrolleras mot belastningsregistret, polisens misstankeregister men också Säpos egna register där det finns uppgifter om personer som "misstänks ha utövat eller kan komma att utöva brottslig verksamhet som omfattar hot mot rikets säkerhet eller terrorism"."


Källa, Expressen tisdag 30 mars 2010:

Bröllopsbevakaren Ebba von Sydows blogg onsdag 31 mars 2010:

Läs mer om nyheten hos TT tisdag 30 mars 2010:Inga kommentarer: