2010-03-07

Fastighetsspekulation bakom vänsteraktivister


Bloggen Muslimska Friskolan tipsade för en vecka sedan Sydsvenskan om demonstrationen som vänsteraktivister ska hålla 13 mars 2010 mot arbetsplatsen Stadex. Sydsvenskan har nu gjort en artikel om uppgifterna som de tagit från bloggen Muslimska Friskolans research i denna och andra bloggposter om Stadex:Idag söndag 7 mars 2010 har Sydsvenskan tagit upp nyheten. Den står på förstasidan A1, samt förstasidan i lokaldelen C1, samt sidorna C4, C5 och C6:Tillhörande bild till artikeln idag 7/3 2010 över vilka intressenterna i konflikten är på Norra Grängesbergsgatan i Malmö:I dagens artikel i SDS avslöjas att det är fastighetsspekulanter som vill ha bort Stadex. Det berättas även hur den olagliga Turkiska moskén fick stänga. Det var bloggen Muslimska Friskolan som stängde den:
"Lördagen den 13 mars ska två protesttåg utgå från dels Möllevångstorget, dels Rosengårds centrum för att mötas i ”en stor flyttfest utanför Stadex med tal, teater, mat och musik”."

"Blir de bara av med fabriken kommer fastighetspriserna att rusa i höjden, och alla som passat på att köpa på sig nedgångna fabrikstomter runt Norra Grängesbergsgatan kan börja räkna in mångmiljonvinsterna."

"Därför får inga nya bostäder, affärer eller samlingslokaler byggas närmare än 280 meter från fabriken. Ingenting där det kan komma att finnas 150 personer, vilket har kullkastat satsningar som secondhandbutiken Sopstationen, en turkisk moské, möbelaffärer och senast föreningar i Kulturhuset Kontrapunkt."

"– Det är rena drevet, säger Carl-Axel Roslund (M), vice ordförande i Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige.

– Här finns fastighetsägare som gärna hade sett en helt annan verksamhet i området. Därför är det naivt av de föreningar som driver på för att komma åt billiga lokaler. Så fort Stadex är borta kommer det inte längre att finnas några billiga lokaler i området.

Den synen delas av Jan Venneman, vd på Stadex sedan drygt två år.

– Det är en väldigt organiserad och professionell kampanj, som kulturföreningarna hoppat på, säger Jan Venneman.

– Det är kapitalet som lurar arslet av kulturarbetare och vänsteraktivister."

"Anders Rubin säger att han gärna hade sett att Stadex försvann från Sofielund.

– Jag vill inget hellre än att området omvandlas successivt, men lagstiftningen är fullständigt solklar. Det är nya verksamheter som måste anpassa sig, inte den som redan finns på platsen. Stadex kan stanna så länge man själv vill."


Källa, Sydsvenskan sidorna A1, C1, C4, C5, C6 söndag 7 mars 2010:


Inga kommentarer: