2010-03-01

Libysk spion hos Islamic Center"Den libyska organisationen World Islamic Call Society som äger den stora moskén i Malmö har enligt uppgifter i Holland kopplingar till den libyska säkerhetstjänsten. En av personerna i Islamic Centers styrelse har pekats ut som underrättelseofficer av holländska myndigheter.

"I många år har också tre libyer suttit som suppleanter i Islamic Centers styrelse, men enligt Becirov deltar de inte i några möten. Den ende av de tre som han har haft någon kontakt med är Nowesri Ahmed Ali Hadi, och då bara i religiösa frågor."


"År 2002 skrev AIVD i en rapport att World Islamic Call Society var ett verktyg för den libyska säkerhetstjänsten. Hösten 2000 utvisades imamen Hadi från Holland, anledningen var uppgifter som säkerhetstjänsten lämnade. Det bekräftar Miranda Havinga på AIVD för Sveriges Radio."


"– Jag är inte skyldig att kolla om den här personen är underrättelseperson, säger Bejzat Becirov."


"För Becirov är World Islamic Call Society en opolitisk organisation som är öppen för dialog med andra religioner. Organisationen är representerad i Unesco. Den startades på 70-talet av Libyens ledare Muammar Kadaffi och drivs med statliga pengar."


"Uppgifterna om att imamen Hadi arbetade som underrättelseofficer, misstror han.

– Vad har jag med honom att göra nu? För mig får han stå för sig själv. Jag har inte med det att göra.

Men om Säpo kom och berättade det här?

–Då skulle jag vilja ha ett konkret bevis, säger Bejzat Becirov."


Källa, Sveriges Radio Malmö måndag 1 mars 2010:Lyssna till radiointervjuerna 1 mars 2010 i SR Malmö, där det berättas hur även den muslimska friskolan Ögårdsskolan sålts till Libyen 2008. Moskéns VD Bejzat Becirov kommenterar spionanklagelserna:

Fler media om nyheten måndag 1 mars 2010:Inga kommentarer: