2010-03-31

Fler negativa till muslimska än kristna friskolorEn ny undervisning från Skop visar att en majoritet av svenskarna är positiva till kristna friskolor. I Dagens Nyheters undersökning var största delen av svenskarna negativa till religiösa friskolor. Det visar sig alltså att det tydligt är de muslimska friskolorna som drar ner förtroendet bland religiösa friskolor, eftersom de missköter sig mest:


"Anders Fredriksson, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, tror att det finns en större acceptans för kristna friskolor än för andra konfessionella friskolor.

– Många läser nog in något annat i begreppet religiösa, i viss utsträckning kan jag tänka mig att man associerar till muslimska friskolor. Det är inte så konstigt med tanke på den debatt som varit om dessa friskolor de senaste åren, menar han."


Källa, Världen Idag tisdag 30 mars 2010:"När Världen i dag frågade statsvetaren Anders Fredriksson vid Göteborgs universitet om vad skillnaden kan bero på säger han att det förmodligen finns mer acceptans för kristna än andra religiösa skolor och att det efter de senaste årens debatt finns en viss skepsis mot muslimska friskolor."


Källa, TT i Göteborgsposten och Dagen onsdag 31 mars 2010:

"Vi i Miljöpartiet har alltid försvarat religiösa friskolor, men om undersökningen visar att svenskarna är mer positiva till kristna friskolor än muslimska, beklagar jag det.

– Jag anser att alla ska ha rätt att driva friskolor, oavsett religiös tillhörighet och det ska vara detsamma för alla."


Källa, Världen Idag tisdag 30 mars 2010:Rektor för kristen friskola vill tvinga barn som inte vill, att delta i religiös undervisning, även efter att skollagen förbjuder det:Hör radiointervjun med Anders Wirsén rektor vid Josua kristna skola i Gamleby, som vill tvinga barn till religiös undervisning mot sin vilja och den nya skollagen:
I

Inga kommentarer: