2010-03-31

Spion arbetar på UDSka en spion som CIA avslöjat, verkligen få arbeta kvar på UD i regeringskansliet hos ministrarna på bilden ovan? Idag avslöjar en avhoppad rysk KGB-chef den svenske spionen för första gången i svensk press:
I
Lyssna till intervjuerna i SR Ekot onsdag 31 mars 2010:

http://sverigesradio.se/ekot/artikel.asp?artikel=3598303


"UD-MANNEN UTPEKAD. Den svenske diplomaten är på väg till sin arbetsplats på Utrikesdepartementet i Stockholm. I början av 2000-talet tjänstgjorde han vid svenska FN-representationen i New York. UD:s ledning kallade omedelbart hem honom till Sverige när Säpo i maj 2002 inledde en förundersökning om misstänkt spioneri":


"Sergej Tretjakov, tidigare biträdande chef för det ryska utlandsspionaget SVR:s kontor i New York, anklagar svensken för att ha läckt stora mängder sekretessbelagda EU-handlingar till ryssarna."

"Han berättar att den svenska FN-diplomaten under regelbundna möten 1999 och 2000 försåg den ryska underrättelsetjänsten med sekretessbelagd information ur EU:s interna informationssystem, Coreu."

"Den utpekade svenske FN-diplomaten bekräftar i ett mejl till Expressen att han "hade kontakter med ryska representanter" under sin tid i New York"

"Diplomaten arbetar fortfarande i dag på Utrikesdepartementet i Stockholm, han har bland annat haft ansvar för frågor gällande global säkerhet och säkerhetspolitik."


Källa, Expressen onsdag 31 mars 2010:"Chefsåklagare Tomas Lindstrand beslutade 2002 att inleda en förundersökning om misstänkt spioneri mot den svenska FN-diplomaten."

"Chefsåklagare Thomas Lindstrand leder åklagarkammaren för säkerhetsmål. Här hamnar alla spioneriutredningar."

"- Det hade självklart varit intressant för oss att kunna höra Sergej Tretjakov i utredningen."

"Hade ni under utredningen tillgång till Sergej Tretjakovs uppgifter om att det handlade om mängder av så kallade Coreu-meddelanden, det vill säga EU:s interna säkerhetspolitiska information?

- Det är jag tyvärr förhindrad att svara på."

"Han konstaterar att de nya uppgifterna kan vara av stort intresse för Säkerhetspolisen"

"Chefsåklagare Lindstrand reagerar också på uppgifterna om att den svenska diplomaten innan han kom till FN-representationen i New York hade gjort sin militärtjänst på Tolkskolan, samt arbetat med analys av underrättelsematerial på FRA och Högkvarteret."


Källa, Expressen onsdag 31 mars 2010:"Säkerhetspolisen (Säpo) begärde redan 2007 i en skrivelse till regeringen att lagen skulle skrivas om enligt dansk modell, för att göra det möjligt att också komma åt spionage som inte direkt rör försvarshemligheter, utan riktar sig mot civila verksamheter som forskning och politik."

" - Självklart tycker vi att det är angeläget att det här sker. Justitieminister Beatrice Ask sa att "det ligger mycket" i Säpos åsikter och att det är en fråga "vi funderar över".

- Vi tittar på direktiv till att utreda detta, sa Ask."


Källa, Expressen onsdag 31 mars 2010:"Han ses av den amerikanska underrättelsetjänsten som en av de mest betydelsefulla avhopparna någonsin. När han flydde i oktober 2000 tog han med sig många av den ryska underrättelsestjänsten SVR:s hemligheter. Nu pekar den före detta ryske spionöversten Sergej Tretjakov ut en svensk diplomat som hemlig uppgiftslämnare åt ryssarna.

- Han gav oss mängder av information och dokument, framför allt om hur före detta Sovjetstater försökte närma sig EU och Nato, säger Tretjakov till Expressen"

"Sergej Tretjakov hävdar att den ryska underrättelsetjänsten SVR i slutet av 1990-talet värvade och utnyttjade den svenska FN-diplomaten som hemlig uppgiftslämnare."

"Det är klart att "Silvester" insåg att han gjorde något han inte borde göra, säger Sergej Tretjakov till Expressen."

"- Men han accepterade en del dyrbara gåvor. Han var intresserad av historia. Jag såg till att han fick en del fina böcker, sällsynta utgåvor.

I boken "Comrade J" kallar författaren Pete Earley "Silvester" för "en svensk spion" och anklagar honom för att ha spionerat åt ryssarna."


Källa, Expressen onsdag 31 mars 2010:

Se TV4s TV-inslag om den svenske spionen, där Sergej Tretjakov intervjuas:

SVT Rapport och SVT Play om spionen på UD:

http://svtplay.se/v/1947594/rapport/svensk_diplomat_anklagas_for_spionage

http://svt.se/2.22620/1.1947414/svensk_diplomat_utpekas_som_lackaLäs mer om spionen som idag arbetar som diplomat på Utrikesdepartementet :

http://www.dagensps.se/artiklar/sn/2010/03/31/213192/index.xml
http://svt.se/2.37482/1.1947629/diplomat_anklagas_for_att_ha_lackt_hemligheter
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6873959.ab
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100331/TTINRIKES/103319972
http://dagbladet.se/nyheter/inrikes/1.1925586-svensk-diplomat-utpekas-som-lacka
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-diplomat-utpekas-som-lacka_4506397.svd
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.342148-svensk-diplomat-utpekas-som-lacka
http://www.ystadsallehanda.se/article/20100331/TTINRIKES/103319972
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=207705

Inga kommentarer: