2010-09-23

Journalist ljuger om muslimer och skolmat


"Flera förskolor och skolor har slutat servera fläskkött på grund av krav från muslimska föräldrar.
I
Missuppfattning: Kommunala skolor är flexibla.

Sanning: Så är inte fallet (detta har alltså inte skett)."


Källa, Värmlands Folkblad torsdag 23 september 2010:
http://www.vf.se/kronikor/gomorron/missuppfattningar-kan-dodasBakom artikeln står journalisten Stina Samuelsson. Hon berättar för bloggen Muslimska Friskolan om hur hon kommit fram till sina slutsatser.

Samuelsson har endast googlat runt lite på Internet. Hon har alltså inte ringt till Sveriges skolor. Samuelsson säger, att om hon genom att googla inte funnit någon träff på att muslimska föräldrar krävt stopp för fläskkött, så har det inte skett någonstans i Sverige enligt henne. Bloggen undrar om Samuelsson verkligen tror att en muslimsk förälder eller de muslimska skolbarn som sagt ifrån att fläskkött är orent enligt islam, skriver detta på Internet. Det naturliga vore att de säger till på sin skola. Ingen rektor med många muslimska elever vågar väl stöta sig med dessa genom att på Internet skriva ut att de vikit sig inför muslimska förädrars eller elevers krav. Då skulle föräldrarna anse rektorn vara illojal och rektorn skulle kallas rasist.

Samuelsson påstår att muslimska föräldrar inte krävt stopp för fläskkött. Bloggen frågar henne hur hon vet det. Samuelsson svarar att det är hennes åsikt. Bloggen svarar att "(detta har alltså inte skett)" inte är en åsikt utan ett påstående. Samuelsson erkänner sitt misstag, men försvarar sig med att artikeln är ett kåseri och inte en nyhetsartikel. Smuelsson fortsätter hävda att inga föräldrar krävt stopp för fläskkött i skolor. Bloggen Muslimska Friskolan nämner att det finns skolor med många muslimska elever som stoppat fläskkött. Samuelsson svarar att det inte är de muslimska föräldrarna eller de muslimska eleverna som framfört stopp för fläskkött i de skolorna. Bloggen frågar Samuelsson om det är de vietnamesiska föräldrarna som krävt stopp för fläskkött.

Bloggen frågar Samuelsson varför hon inte skriver i kåseriet att hon inte ringt en enda skola och inte har möjlighet att kontakta eller undersöka alla skolor. Ty då kan läsarna se igenom att hon saknar källor för sitt påstående. Hon svarar att kåserier inte kräver källarbete.

Samuelsson avslöjar för bloggen Muslimska Friskolan att hon funnit tre förskolor i Södra Innerstaden i Malmö som inte serverar fläskkött. Samuelsson har fått reda på att det beror på att det är billigare att inte ha fläskkött. Bloggen frågar hur hon vet att skälet är att det skulle vara billigare utan fläskkött, och inte att det verkliga skälet är att det finns många muslimska barn på dessa förskolor, och av hänsyn till dessa har förskolorna slutat med fläskkött. Samuelsson säger att det kan man inte veta.

Samuelsson säger även att hon känner väl till Malmö, eftersom hon bott nära Rosengård. Hon flyttade från staden på grund av arbete. Bloggen svarar, att det är märkligt hur alla svenska journalister som anser sig vara experter på islam och Rosengård, hittar alla möjliga anledningar att inte bo i Rosengård, trots att journalisterna samsynt inte anser att det finns några fel på muslimer.


De tre muslimtäta förskolorna i malmöstadsdelen Södra Innerstaden som slutat servera fläskkött är enligt Stina Samuelsson:

Möllevångens förskola:
http://www.malmo.se/Medborgare/Forskola--utbildning/Forskola/Forskolor/Sodra-Innerstaden/Forskolor-i-Sodra-Innerstaden/Mollevangens-forskola.html

Christoffers förskola:
http://www.malmo.se/Medborgare/Forskola--utbildning/Forskola/Forskolor/Sodra-Innerstaden/Forskolor-i-Sodra-Innerstaden/Christoffers-forskola.html

Drakens förskola:
http://www.malmo.se/Medborgare/Forskola--utbildning/Forskola/Forskolor/Sodra-Innerstaden/Forskolor-i-Sodra-Innerstaden/Drakens-forskola.htmlInga kommentarer: