2011-01-15

Spanskt reportage om Islamic Center


Nedan Google-översättning av ett färskt spanskt reportage om Islamic Center och dess muslimska friskola Ögårdsskolan i Malmö:
http://www.magazinedigital.com/reportajes/los_reportajes_de_la_semana/reportaje/cnt_id/5590

Bildtext:

"Nasteha, av somaliskt ursprung, och två irakiska klasskamrater spela bredvid moskénIslamic Center i Malmö i Rosengård stadsdel, där hennes skola. Undervisas på svenska och två muslimska lektioner i veckan"

Bild:

"Längst till höger Rosengård svingar som bevis på att invandring är ett problem. En massa människor där som inte talar ett ord svenska, människor som är arbetslösa eller lever testamente på grund av subventioner. Människor som vill leva enligt islamiska lagar, säger Magnus Olsson, chef för Sverigedemokraterna i staden. Och sedan finns det våld: svensken kan inte sätta sin fot i trakten."

"Ett par hundra meter av samtalet stiger över snön moskén. "Det är Nordens äldsta och den största i Sverige", förklarar stolt grundare Bejzat Becirov, en albansk från Makedonien emigrerade 1962. Med två minareter, innehåller ett bibliotek och en grundskola med 220 elever, där "det enda som skiljer sig från vanlig skola för islamisk fyra timmar i veckan", sa läraren Cecilia Hallström. Svenska kristna, faktiskt."

"Här vet också att den svenska mångkulturen har sina skuggor. Sedan dess uppbyggnad under 1983 har moskén varit cirka 300 attacker, från trasiga fönster, klotter eller en gris i bön hallen, till 2003 eld, som lämnade byggnaden skadades svårt och brände skolan. Den senaste attacken, var mer oroande natten den 31 december 2009, när någon sköt genom ett fönster till en magnet skriva på datorn. Kulan snuddade hans hals och var inbäddad i ett skåp.

Becirov vill inte ge efter för bitterhet. Först när glaset ser uttråkad du missar en förebråelse till polisen, att i alla dessa år inte har gripit någon i samband med attacker. Den förmodan är att mannen greps i början av november misstänkt för mordet en person och skadade flera i en rad skottlossningar mot invandrare är detsamma som utlöste magneten. "Men vem vet, suckar han Becirov.

"När jag kom till Sverige 1969 var ett helt annat land det är idag, och förändringen har varit till det bättre, berättar Nimet Nesimi även albanska och makedonska grundare av moskén. Tidigare var det mycket mer slutet samhälle, hade en fobi utomlands. Idag kom även integrationsminister att besöka denna moské bara tillträdde. Men det finns fortfarande människor som inte vill ha oss här."

Bildtext:

"Nasteha, somaliska nio år, som serverar den typ av språk och musik med två studiekamrater vid Islamic Center i Malmö, grannskap Rosengård"

Bild:

"Torgny Anderberg, en protestantisk pastor, och Mujidine Shirinov, en imam med uzbekiskt ursprung, försöker bygga broar mellan Almgården och Rosengård från en socken ligger precis på gränsen mellan de två stadsdelarna. På båda sidor av vägen finns fattigdom. Det tråkiga är att en del skylla på andra. "De tar våra hem, våra jobb, våra förmåner, säger de. De behöver en syndabock. Och de glömmer att titta upp, var är de verkliga syndarna "speglar herde. Saknar kunskap! Istället för att slåss med varandra vi borde enas mot de styrande.

Imamen håller med: "På båda sidor finns det spelare som tjänar på hat och foder. Jag vill påminna de troende att det bästa sättet att vara en god muslim är att vara en god granne, en god kollega, en bra pappa. Bidra till samhället. Att påstå tidigare rättigheter skyldigheter skall vara uppfyllda."

Bildtext:

"Inne i moskénIslamic Center i Malmö. Nedan imamen i moskén"

Bild:


Källa, Magazin Digital söndag 16 januari 2011:
http://www.magazinedigital.com/reportajes/los_reportajes_de_la_semana/reportaje/cnt_id/5590


Google-översättning från spanska till svenska av artikeln:


Inga kommentarer: