2011-02-02

Imam får inte starta muslimsk friskola


Imamen Ali Ibrahim från Lund får inte starta en muslimsk friskola i Östra Lerberget. Ali Ibrahim arbetade i många år som kultursekreterare på Rosengårdsskolan i Malmö. Han är imam i Lunds Islamic Center och sitter i svenska fatwarådet. Höganäs kommun öppnar egen kommunal förskola i lokalerna som imamen ville köpa, för att slippa få en muslimsk friskola i den lilla idylliska byn vid havet:


"Kommunledningen ger klartecken till att etablera två förskoleavdelningar i Lerbergets centrum till hösten.

Centrumfastigheten köps in för sex miljoner kronor och byggs om för lika mycket, vilket innebär slutet för planerna på en mångkulturell friskola i området."

"Kommunen har alltså hittat en lösning som alla parter, utom en, verkar nöjda med. Planerna på att etablera en mångkulturell friskola i Lerbergets centrum blir alltså inte av.

Men Ulf Molin, Peter Andréasson eller utbildningsnämndens ordförande Pia Möller (M) bedyrar att friskolans intresse inte på något sätt påverkat politiska beslut eller utbildningsförvaltningens inställning.

– Sedan vet jag egentligen inte om intresset från friskolan verkligen var seriöst menat. Det enda jag vet om detta är vad jag har läst i HD. Mig har företrädarna för friskolan inte varit i kontakt med i alla fall, säger Pia Möller."

Källa, Helsingborgs Dagblad onsdag 2 februari 2011:


"Men då är det för sent för oss nu, kommunen går ju före, säger Ali Ibrahim, imam i Lund och verksamhetschef för Stödkliniken i Malmö.

Organisationen hade under en längre tid förgäves sökt lokaler för sin skola kring Malmö eller Lund när de upptäckte att Östra Lerbergets centrum var till salu. De såg hela Nordvästra Skåne som upptagningsområde för skolan."

Källa, Helsingborgs Dagblad onsdag 2 februari 2011:


Inga kommentarer: