2011-02-28

Libyen kräver rapport när Malmös moské målas om


"Sanktionerna som införts mot Muammar Gaddafis regim påverkar inte verksamheten vid Islamic Center i Malmö. Det säger grundaren Bejzat Becirov.– Det enda som påverkar är att när jag tankade i morse fick jag betala mer än 14 kronor litern för bensinen. De människor som lider av problemen de har där påverkas, men Islamic Center påverkas inte, säger Bejzat Becirov, grundare av Islamic Center."

"Men enligt Bejzat Becirov får Islamic Center inga intäkter från Libyen.

Bejzat Becirov är också rektor för Islamic Centers skola, Ögårdsskolan. Hans lön kommer från rektorstjänsten, säger han. Senast han hade kontakt med World Islamic Call Society var för några månader sedan.

– Kontakt per telefon hade jag väl för en fem-sex månader sen, om det inte är ett år sedan. Jag hade kontakt för att jag har tänkt att vi kanske skulle måla fastigheten. Då ville de att jag ska skriva en rapport i så fall om ekonomin om vi inte klarar det själva. I så fall hjälper de till, säger Bejzat Becirov."

Källa, Sveriges Radio P4 Malmöhus måndag 28 februari 2011:


"I stället blev det den libyiska organisationen World Islamic Call Society som fick köpa moskén för omkring 30 miljoner kronor. I dag finns ägaren till själva moskébyggnaden på en boxadress i Libyens huvudstad Tripoli.

Diktator inga problem

Moskéns grundare Bejzat Becirov ser inget problem med att ta emot pengar från en diktator.

- Bara om folket skulle drabbas, säger han.

Islamologen Jan Hjärpe beskriver organisationen som ett sätt för Libyens diktator att förbättra sitt rykte i den muslimska världen där han betraktas som en kättare.

- Ändamålet med organisationen har nog varit att försöka ge Muammar Kadaffi själv och hans politik en viss godwill, säger Jan Hjärpe."

" - Det är inte Kadaffi som sitter här på tronen, utan Bejzat Becirov. Jag har fullständiga fullmakter, säger Bejzat Becirov."

Källa, SVT Sydnytt måndag 28 februari 2011:


Se TV-inslaget:
från SVT Sydnytt 28/2 2011 i SVT Play:


" – Vilken påverkan de aktuella händelserna i Libyen kan ha på moskén i Malmö är för tidigt att säga. Det beror helt på vilken utvecklingen blir i Libyen, säger Jan Hjärpe.

Samtidigt menar han att det mest troliga är att organisationen fortsätter som förut, oavsett vilken regim som styr i Tripoli.
– Något annat skulle sända ut "felaktiga" signaler, säger han."
I
Källa, TT måndag 28 februari 2011:

Läs mer om Libyens inflytande över Islamic Center 28/2 2011:

Inga kommentarer: