2009-06-13

Brandchef tror inte på dialog efter moskébrandenStyrkeledaren på Jägersro brandstation som tillhör Rosengård, berättar att dialog inte fungerat efter att moskén brann år 2003. Islamic Centers muslimska friskola Ögårdsskolan ödelades då helt:"Ulf Wahlström vet hur det känns att ha en uppretad folkmassa emot sig, att inte kunna värja sig. Nu tvingas han som styrkeledare så gott som varje skift ta beslut som kan bli ödesdigra för endera hans personal eller för invånarna i Rosengård.


Hoten och våldet mot brandmännen som rycker ut till Rosengård har blossat upp igen. Den senaste månaden har det nästan varje natt inträffat incidenter, bränder anläggs, stenar kastas och slangar skärs av. Tidigare har hoten framför allt riktats mot polisen, nu upplevs de som riktade direkt mot brandmännen."


"Varför blossar oroligheterna upp igen?


– Jag vet inte. Kanske tycker de att det är kul, kanske ger det respekt, jag vet inte. Ända sedan moskébranden har vi hållit på med dialog, jag tror inte på det längre. Ett par år efter moskébranden när Ulf Wahlström och hans lag hade ryckt ut till en brand möttes de av en folkmassa på ett hundratal personer. På en balkong stod en kvinna med ett barn i famnen. Stämningen blev hätsk och folkmassan tog över kontrollen. I turbulensen tvingades Ulf Wahlström utan rätt skyddsutrustning upp på en osäkrad stege till fjärde våningen. När han kom ner med barnet tvingades han upp igen.


– Jag vågade inte göra annat, jag hade blivit uppäten. Det var en fruktansvärt hotfull situation.


Trivs fortfarande med jobbet


Händelsen är inte helt glömd och efteråt utvecklade Ulf Wahlström en besvärlig sjukdom som inneburit flera operationer. Vissa läkare har kopplat sjukdomen till posttraumatisk stress från den dramatiska händelsen."


"Fakta/Hoten mot brandmännen


Hoten och våldet började efter moskébranden i Malmö 2003. Efter den fick brandmännen sporadiskt utstå saker som stenkastning, fyrverkeribeskjutning och hot. På senare tid har våldet ökat och blev i december förra året akut när det under några dagar utbröt kravaller. Den senaste månaden har brandmännen återigen blivit allt mer utsatta."Källa, Etc 23 april 2009:


Inga kommentarer: