2009-06-13

Säpochefen sågar Rosengårdsrapporten


"Säpos generaldirektör Anders Danielsson är kritisk mot bilden att Malmöstadsdelen Rosengård skulle vara en plantskola för islamistisk extremism.

En utredning som regeringen beställt hävdade tidigare i år att radikal islamism vinner terräng i Rosengård och integrationsminister Nyamko Sabuni talade om ett hot mot demokratin.
Säpochefen Anders Danielsson håller inte med.


– Vi delar väl inte riktigt den studien, jag tycker att man har gått för långt i generaliseringar. Visst förekommer det på individnivå, dem försöker vi ha kontroll på och vi försöker samtala med dem. Min uppfattning är att man överdrivit situationen."


"I utredningen "Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö" hävdade forskarna Magnus Ranstorp och Josefin Dos Santos att religiös extremism vinner terräng i Rosengård. Integrationsministern Nyamko Sabuni försvarade rapporten och talade om "ett hot mot demokratin". Men säpochefen varnar för farliga generaliseringar:


- Skulle man fråga mig så skulle inte jag använda de uttrycken, att det är ett hot mot demokratin. Det finns enskilda individer men jag tror det är farligt när vi börjar generalisera. Det är precis det vi vill undvika, vi är den myndighet som är satta att bekämpa brott och brott bekämpar man inte med grova generaliseringar. Man ska vara försiktig med sina uttalanden om man inte är tvärsäker på att man har rätt, säger Säpos chef Anders Danielsson."Källa, Sveriges Radio Ekot lördag 13 juni 2009:Lyssna till intervjun med Säpochefen Anders Danielsson:Läs bloggposter om Rosengårdsrapporten hos Muslimska Friskolan:TT rapporterar om Säpochefens skepticism mot Rosengårdsrapporten 13/6 2009:


Inga kommentarer: