2009-06-14

Ljuger Säpo eller Försvarshögskolan om Rosengårdsrapporten?


I Ekots lördagsintervju 13/6 2009 sa Säpochefen Anders Danielsson att han och Säpo inte håller med Försvarshögskolans slutsatser att radikaliseringen i Rosengård ökat:"Säpos generaldirektör Anders Danielsson är kritisk mot bilden att Malmöstadsdelen Rosengård skulle vara en plantskola för islamistisk extremism.

En utredning som regeringen beställt hävdade tidigare i år att radikal islamism vinner terräng i Rosengård och integrationsminister Nyamko Sabuni talade om ett hot mot demokratin.
Säpochefen Anders Danielsson håller inte med.


– Vi delar väl inte riktigt den studien, jag tycker att man har gått för långt i generaliseringar."


Källa, Sveriges Radio Ekot lördag 13 juni 2009:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2901050

"29 av 30 som svarat beskriver oberoende av varandra en allmän ökning av radikaliseringen de senaste fem åren, även om man tycker det är svårt att precisera exakt hur stor ökningen är. Det är värt att understryka att de radikala individerna är få men har en relativt stor inverkan på omgivningen."


"MAGNUS RANSTORP, forskningschef, FHS/CATS
JOSEFINE DOS SANTOS, forskningsassistent, FHS/CATS"


Källa, Svenska Dagbladets Brännpunkt onsdag 28 januari 2009:"3.1 Respondenter

Totalt har studien omfattat 30 personer och kvalitativa intervjuer om sammanlagt 50 timmar. Personerna har varit fördelade på följande sätt: två representanter från polismyndigheten i Skåne län, tre representanter från Säpo, två representanter från närpolisen i Rosengård, fem representanter från socialtjänsten, fyra representanter från skolan, fem representanter från akademiska världen och slutligen nio representanter från områden som arbetar mot utsatta ungdomar och brobyggande verksamhet."


Källa, Rosengårdsrapporten sidan 7 onsdag 28 januari 2009:Ovanstående citat från tre olika källor är inte förenliga. Någon måste ljuga. Eftersom endast 1 av 30 intervjupersoner enligt Försvarshögskolan inte höll med om att radikaliseringen i Rosengård ökat, så måste minst två från Säpo anse att radikaliseringen ökat. Ty tre personer från Säpo intervjuades.


Hur kan då Säpos generaldirektör Anders Danielsson anse att radikaliseringen inte ökat på Rosengård, om minst två av hans medarbetare anser att radikaliseringen ökat?


Det finns tre alternativ:


1. Minst två av Säpos medarbetare ljög för Försvarshögskolan när de intervjuades

2. Säpochefen Anders Danielsson ljuger

3. Försvarshögskolan ljuger när de redovisar att 29 av 30 anser att radikaliseringen ökat


Inga kommentarer: